Britse toeristen klagen over bedwantsen in hotels op Tenerife: realiteit of massale fraude?

Britse toeristen klagen over bedwantsen in hotels op Tenerife: realiteit of massale fraude?
beeld: ai-beeld / redactie

Recentelijk hebben Britse media, waaronder de Daily Mail en The Sun, melding gemaakt van klachten van Britse toeristen over een vermeende bedwantsenplaag in hotels in het zuiden van Tenerife. Deze berichten wijzen op specifieke hotelcomplexen en suggereren dat sommige gasten overwegen juridische stappen te ondernemen.

Dit is niet de eerste keer dat dergelijke beschuldigingen opduiken. In 2017 reisden Britse advocatenkantoren zelfs naar toeristische gebieden op de Canarische Eilanden om ter plaatse klachten van hun landgenoten te verzamelen.

Jorge Galván, directeur van de Asociación Nacional de Empresas de Sanidad Ambiental (ANECPLA), legt uit dat de toename van bedwantsen deels te wijten is aan klimaatverandering en globalisering. “Met de toename van het internationale verkeer van goederen en mensen zien we een grotere verspreiding van bepaalde insecten, waaronder bedwantsen,” zegt Galván. Hij benadrukt dat deze insecten vaak onbedoeld door reizigers worden meegenomen in hun bagage en kleding, en dat hun aanwezigheid niet noodzakelijkerwijs verband houdt met een gebrek aan hygiëne.

Ondanks de media-aandacht zijn er volgens Galván geen officiële meldingen of klachten ontvangen over een bedwantsenplaag in hotels op Tenerife. “Er is geen sprake van een ongecontroleerde toename van bedwantsen. Hoewel ze af en toe voorkomen, beschikken we over de nodige middelen om ze effectief te bestrijden,” aldus Galván. Hij benadrukt dat Spanje, en met name de Canarische Eilanden, zeer hoge hygiënische en sanitaire normen hanteren.

In 2016 onthulde het tijdschrift Interviú dat sommige Britse toeristen valse klachten indienden tegen hotels om financiële compensatie te verkrijgen. Deze praktijken werden vaak aangemoedigd door advocatenkantoren die actief op zoek gingen naar dergelijke gevallen.

Hoewel het belangrijk is om alert te zijn op mogelijke plagen, waarschuwt Galván voor onnodige paniek. “Waarschuwen is goed, maar onnodig alarm slaan niet,” concludeert hij.