Dalí stichting niet blij met maskers in Netflix serie La Casa de Papel

Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

GERONA – De Fundación Gala-Dalí is niet blij met de witte maskers die de hoofdrolspelers in de Netflix serie La Casa del Papel dragen tijdens hun overval op de geldfabriek in Madrid. Het masker is een karikatuur van het gezicht van de Catalaanse kunstenaar dat door de bedenkers van de serie zonder toestemming van de stichting is gebruikt.

Het is algemeen bekend dat Salvador Dalí niet vies was van het geld en de dollars. Wellicht daarom hebben de bedenker van de serie La Casa de Papel Álex Pina en de producenten gekozen voor een masker van het gezicht van Dalí voor de dieven in de serie. Naast het herkenbare masker droegen de overvallers ook een rood jumpsuit welke de boegbeelden zijn geworden van de spannende televisieserie.

De serie werd in eerste instantie alleen in Spanje uitgezonden via Antena3 maar werd in het tweede seizoen in Spanje gekocht door Netflix die een derde seizoen eraan plakte. Netflix zorgde ervoor dat deze Spaanse serie wereldbekend werd waarna met Halloween en Carnaval er overal witte maskers en rode jumpsuits verschenen. Er zijn zelfs echte overvallers geweest die met een Dalí (Casa de Papel) masker op echte overvallen hebben gepleegd.

Imago

Nu wil de Fundación Gala-Dalí het imago van Salvador Dalí beschermen en men heeft een team van advocaten op de zaak gezet. Bij de planning van de serie presenteerde de Spaanse coproducent Vancouver Media een masker en een jumpsuit voor de overvallers en de bedenkers van de serie vonden dat een goed idee. In eerste instantie dacht men na over een masker met het gezicht van Don Quijote maar men koos later vanwege de wereldwijde bekendheid voor een masker met daarop het gezicht van Dalí.

9086c3ab6f3e8bf3699baae6dc89ddd1
Links: Dalí / Rechts La Casa de Papel

Zonder toestemming

Na die keuze werd er een karikatuur gemaakt van het gezicht van Dalí met de kenmerkende snor welke later gebruikt werd in de populaire serie. Volgens de producenten had het juridische team aangegeven dat het niet nodig zou zijn om toestemming te vragen voor het gebruik van het imago van Dalí. De reden daarvoor was dat het om een karikatuur gaat en niet om het echte gezicht.

Dalí in de serie

Naast het feit dat het masker een karikatuur is en wereldwijd bekend is geworden als het symbool van de David tegen Goliath strijd, wordt de naam van Dalí meerdere keren genoemd in de serie. De eerste melding van Dalí wordt gedaan in minuut 12 van de eerste aflevering.

Op het moment dat het masker gepresenteerd wordt vraagt men zich af wie de clown met snor (payo con bigote) is op het masker waarna gezegd wordt dat het om Dalí gaat, een goede Spaanse schilder. Vervolgens wordt geroepen dat dit masker niet angstig genoeg is, een gezicht van een zombie of een lijk wel maar een gezicht met een grote snor niet echt. Ook Goofy, Mickey Mouse en Pluto worden genoemd als mogelijkheid voor een masker want een masker voor kinderen met wapens is afschrikkend.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Top 10 van Spaanse series op Netflix[/su_note]

Verhaal serie

In de psychologische actie-serie La Casa de Papel neemt de “professor” acht mensen aan die elk een specialiteit hebben om zo de grootste bankroof aller tijden uit te voeren. Het team valt de Fábrica Nacional de Moneda y Timbre in Madrid aan waar het geld in Spanje gedrukt wordt om daar een buit binnen te halen van 2,4 miljard euro waarbij men rekening dient te houden met gijzelaars en de autoriteiten.

Succesverhaal

De serie werd bedacht door Álex Pina en geproduceerd door Atresmedia en Vancouver Media. Het eerste seizoen werd in Spanje in mei 2017 op Antena 3 uitgezonden waarna er een tweede seizoen kwam en de serie gekocht werd door Netflix. De Amerikaanse streamingdienst pastte de afleveringen aan en verspreidde de Spaanse serie wereldwijd. Daarna kwam er nog een derde seizoen welke door Netflix is geproduceerd. De serie heeft in 2018 een International Emmy Award in de categorie drama gewonnen.