MADRID – De hele dag door kijkt een gemiddeld persoon waarschijnlijk honderden keren op zijn of haar smartphone, iets wat ook begrijpelijk is want de slimme telefoons kunnen alles tegenwoordig en maken het leven een stuk makkelijker. Maar tijdens een vakantie om tot rust te komen is het beter om de smartphone niet of zo min mogelijk te gebruiken. Maar kan dat nog wel en hoeveel mensen doen dat ook echt?
Via een enquête van de website Passport-Photo.Online waar 1.000 personen aan meededen, weten we dat 71% van de deelnemers minstens 2 tot 5 keer per uur op de smartphone kijkt, dat is bij een dag van 16 uur dat we wakker zijn tussen de 32 en 80 keer per dag. 27% zegt 1 tot 2 uur de smartphone te gebruiken, 21% zegt dat dit 30 tot 60 minuten is, 19% geeft aan tussen de 2 en 3 uur op de telefoon te kijken en 11% zegt dat dit 3 tot 4 uur is. Slechts 9% zegt minder dan 30 minuten op de telefoon te kijken terwijl hetzelfde percentage 6 of meer uur op de smartphone zit per dag. 5% zegt dat dit tussen de 4 en 5 uur is.
Bij deze antwoorden moet een onderscheid gemaakt worden in leeftijdsgroepen zoals de ‘generatie Z’ (25 jaar en jonger) waarbij 99% aangeeft tijdens een vakantie de smartphone te gebruiken; de ‘millennials’ (26 tot en met 38 jaar) waarvan 97% zegt de smartphone tijdens een reis te gebruiken; de ‘generation x’ (39 tot en met 54 jaar) waarvan 98% zegt tijdens een vakantie op de smartphone te kijken en de ‘babyboomers’ (55 jaar en ouder) waarvan 93% zegt op de smartphone te kijken tijdens een vakantie of reis.
84% van de ondervraagden zegt dat ze via de smartphone comfortabel onderzoek doet, reserveringen maakt en over het algemeen hun activiteiten plannen via de telefoon, een stijging van 36% in vergelijking met 2018. 75% beschouwt de smartphone als hun belangrijkste accessoire tijdens een reis of vakantie. 58% heeft er echter ook spijt van dat ze de mobiele telefoon zo vaak hebben gebruikt tijdens hun vakantie.
89% van de deelnemers zegt tijdens een vakantie de sociale media te gebruiken waarbij 58% aangeeft dat dit een negatieve invloed heeft op de vakantie. Het merendeel van de smartphone-gebruikers (55%) zit tussen de 30 en 120 minuten per dag op sociale media. Vreemd genoeg zegt 46% van de deelnemers dat ze met het plaatsen van foto’s en informatie over hun vakantie anderen jaloers wil maken of wil pronken met hun vakantie.
Vakantie betekent niet werken maar in een tijd waar iedereen 24 uur per dag overal ter wereld met elkaar verbonden is, is dat haast onmogelijk. 68% zegt dan ook tijdens vakantie met de smartphone te werken terwijl 62% aangeeft dat ze vanwege het werk niet volledig van hun vakantie hebben kunnen genieten.