Nederlander aangehouden voor marihuana supermarkt in Denia

Nederlander aangehouden voor marihuana supermarkt in Denia
beeld: @policia / X

Agenten van de Nationale Politie hebben in Denia aan de Costa Blanca zeven personen gearresteerd vanwege drugshandel en lidmaatschap van een criminele groep. Deze groep wordt verantwoordelijk gehouden voor de verkoop van verdovende middelen in een cannabisvereniging. Deze vereniging gebruikte de juridische dekking van dit soort etablissementen om marihuana te distribueren alsof het een supermarkt was. De club werd beheerd door een Nederlandse man en een Ierse vrouw.

De reconstructie van de gebeurtenissen begon in maart, toen de Spaanse politie werd ingelicht over de activiteiten van een cannabisclub in het centrum van Denia. Onder het mom van een legale vereniging, kwamen de agenten er al snel achter dat deze club eigenlijk diende als een crimineel distributiepunt voor marihuana en hasj.

De politie ontdekte dat de club drugs op illegale wijze verkocht aan haar leden, zonder zich te houden aan de geldende wetten en regels. Er zijn verschillende invallen gedaan waarbij grote hoeveelheden drugs in beslag werden genomen en meerdere verdachten werden gearresteerd. Uiteindelijk bleek dat de cannabisclub deel uitmaakte van een groter netwerk van drugshandel.

De eigenaren van de club bleken een ongewoon koppel te zijn, een 31-jarige Ierse vrouw en een 48-jarige Nederlandse man, die volgens de autoriteiten de touwtjes stevig in handen hadden. Terwijl cannabisclubs in Spanje legaal zijn, mogen ze alleen aan leden verkopen die zich hebben aangemeld. Maar in dit geval bleek de club haar vergunning te misbruiken om drugs aan het grote publiek te slijten.

De Ierse vrouw was de motor achter de club. Met haar organisatorische talent en zakelijk inzicht stuurde ze de dagelijkse gang van zaken aan. Ze was verantwoordelijk voor het aantrekken van klanten, het beheren van de voorraad en het coördineren van de distributie. Haar eerdere ervaring in de Ierse wereld van cannabis heeft haar geholpen om de club op te bouwen en succesvol te maken in Denia.

De Nederlandse man speelde een cruciale ondersteunende rol in de operatie. Met zijn achtergrond in de drugshandel bracht hij de nodige expertise in. Hij was verantwoordelijk voor de logistiek, het beheer van de voorraad en de financiën van de club. De combinatie van haar organisatorische talent en zijn praktische kennis bleek een krachtige mix te zijn, waarmee ze de club konden opbouwen tot een goed geolied crimineel machinewerk.

Het onderzoek onthulde ook dat de Ierse-Nederlandse club onderdeel was van een groter internationaal netwerk van drugshandel. De eigenaren hadden nauwe banden met criminele groepen in Ierland, Nederland en andere Europese landen.