INTRO: Colyne en Laurens, een Vlaams koppel besmet met het reisvirus, namen afscheid van hun huis en job voor onbepaalde tijd. Samen met hun energieke, driejarige hond, Barry, ontdekken ze sinds een jaar het veelzijdige continent Europa. Campervan Grace, hun tijdelijke huis op wielen, brengt hen op bekende en minder bekende plekjes. Sinds vier maanden gaat hun route door het indrukwekkende Spanje. Benieuwd naar hun reisverhalen en uitdagingen? Reis dan hier met ze mee.
‘Uno de los pueblos más bonitos de España’, we zagen het al vaker in de Maestrazgo in de provincie Teruel, regio Aragón. Terecht of onterecht, deze keer slaat de prestigieuze titel van één van de mooiste dorpen van Spanje de nagel op de kop. Vandaag is Mirambel aan de beurt. Een dorp met een uitstekende vibe en vooral een heel goede aannemer! Stuk voor stuk huizen in excellente staat van renovatie naar oude traditie. Na een eerste aanblik kunnen we haast niet wachten om op ontdekking te gaan in dit schoonste dorp van Spanje waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan…
We dalen een weggetje af dat er al even prachtig bij ligt. Ongelijke stukken natuursteen die perfect in elkaar lijken te passen. Iemand heeft hier met heel veel engelengeduld een duizendtellende puzzel foutloos in elkaar gelegd. De verkenning gaat van start bij de ‘Ermita de San Roque’. Wanneer ik Google raadpleeg naar wat meer achtergrond omtrent deze hermitage, omschrijft een website het als ‘una construcción demampostería’, een metselwerkconstructie van halfronde puntbogen en een atrium met een gewelfd plafond. San Roque was dan weer een populaire heilige omdat die zijn inwoners zou beschermen tegen plagen en ziekten. Altijd interessant om zo’n heilige bij je in de buurt te hebben.
Na dit eerste bouwwerk volgen de prachtige huizen waarover ik het reeds had. Nooit eerder zagen we zo een verfijnde renovatie waarbij men de authentieke materialen en oorspronkelijke kleuren heeft gerespecteerd opdat het er opnieuw zou uitzien zoals toen in de tijd. Pure vakmanschap verheven tot nieuwe kunst uit een vroeger verleden. Het lijkt zowaar een dorp dat zijn gelijke niet kent en het doet me dan ook nadenken over zijn naam Mirambel. Misschien is het wel afgeleid uit het Spaans en het Frans: “¡Mira! La belle”, zie daar, de schone.
In de smalle steegjes hangt overal de geur van citroen, niet door de vrucht, maar door de lekker ruikende was die op een rekje hangt te drogen boven onze hoofden. Iets hoger merken we de dakoversteek op waarvan de uiteinden van de massieve balken werden bewerkt tot ware sculpturen, een bouwheer met beeldhouwer allures. Verder zien we smeedijzeren balkonnetjes met sierlijke krullen, gevels opgetrokken uit grote steenblokken met afgeronde hoeken en voor de ramen steekt zoals gewoonlijk een traliewerk. Binnengaan doet men toch via de deur waar vaak een fantasierijke deurklopper blijkt op te hangen. Een ezel op een step, een trotse haan of iets wat verdacht veel op het mannelijk geslacht lijkt. Hier wonen duidelijk mensen met gevoel voor humor.
We stappen de hoek om naar ‘la calle Eras’ terwijl een lapjespoes ons argwanend vanaf een vensterbank in de gaten houdt. Een boodschap op de muur laat ons weten dat ze het hier niet hebben voor gendergeweld. ‘No, contra la violencia genero!’ Kunnen we alleen maar blij om zijn dat men er in Spanje ook zo over denkt. Op het ‘portal de las monjas’ kan je alweer een volgend vakwerkje aanschouwen, een patroon gemaakt uit modder en pleister, maar toch nog steeds even gedetailleerd als toen.
Mirambel zou ook vele schrijvers en kunstenaars hebben geïnspireerd. Tot op vandaag wonen er hier en daar nog wat hedendaagse kunstenaars die hun werkjes te koop aanbieden. Naast wat schilderijtjes hangen ook vaak wat ‘espadrilles’ tegen de gevels. Het platte schoentje gemaakt van jutte en rubber, dat voor het eerst het leven zag in Catalonië en dateert uit de veertiende eeuw. Schoentjes die hooguit evenveel dagen mee zullen gaan in plaats van eeuwen wanneer je ermee door de regen hebt gestapt.
Na ons bezoek kunnen we besluiten dat je Mirambel eenvoudigweg niet links mag laten liggen bij een reis doorheen de Maestrazgo. Het is één van die pareltjes die slechts af en toe je pad zal kruisen. Ons wist het alvast te bekoren, benieuwd of u daar zelf ook zo over denkt mocht je er ooit geweest zijn…
Wie interesse heeft in onze avonturen, dit kan via onderstaande link naar onze Polarsteps.
‘Vlaams koppel op reis door Spanje’ vertelt het verhaal van Colyne en Laurens die samen met hun campervan Grace door Europa reizen. Volg hun avonturen in Spanje via onze SpanjeVerhalen, of lees hun reisverslagen op Polarsteps.