ALICANTE – De zoutmeren van Torrevieja zijn sinds kort geopend voor het publiek en men verwacht jaarlijks zeker 20.000 bezoekers te mogen ontvangen. De Salinas de Torrevieja zijn de grootste zoutmijnen/meren van Europa en gedurende jaren waren deze niet of slechts mondjesmaat te bezoeken en alleen vanaf de weg te bekijken. Daar is nu een einde aan gekomen.
Sinds vorige week maandag en tot 30 september is het mogelijk de Salinas van Torrevieja te bezoeken te voet en met de speciale toeristentrein die men heeft ingevoerd. Een van de hoogtepunten van het bezoek is het in aanraking komen met het zoute water door in het roze gekleurde water te staan.
Een ander hoogtepunt van het bezoek is het uitzicht over de zoutmeren van Torrevieja door op het speciaal op de 8.000 ton wegende zoutberg gebouwde uitkijktoren te gaan staan. Degene die het natuurpark bezoeken kunnen luisteren naar de tekst en uitleg (ook Engels) waar de geschiedenis, productie etc. uitgelegd wordt van de Salinas de Torrevieja.
De entree voor volwassenen is 6,95 euro en voor kinderen en 65 plussers 5,95 euro. Het vertrek van het speciale treintje is het Plaza de Waldo Calero aan de Paseo de la Libertad in Torrevieja. Er wordt elke dag tussen 10 uur en 20 uur gereden op gezette tijden. Bekijk HIER foto’s van het bezoek aan de Salinas.
De zoutmeren
De Salinas van Torrevieja en La Mata zijn een Natuurpark en zijn gelegen in de comarca Vega Baja del Segura in het zuiden van de provincie Alicante binnen de autonome regio Valencia aan de Spaanse oostkust ten noorden van de Spaanse havenstad Torrevieja.
De beide grote zoutmeren bij Torrevieja en La Mata worden in de volksmond zowel de Salinas van Torrevieja en La Mata, alsook de Lagunas van Torrevieja en La Mata genoemd. Salinas betekent letterlijk vertaald zoutmijnen (salina is het Spaanse woord voor zoutmijn) en verwijst naar de zoutmijnen of zoutwinning bij de havenstad Torrevieja.
Lagunas betekent letterlijk vertaald strandmeren of lagunes (laguna is het Spaanse woord voor strandmeer of lagune) en verwijst naar beide grote zoutmeren. Beide woorden worden echter wisselend gebruikt om deze zoutmeren aan te duiden.