11 nieuwe ziekten die kunnen leiden tot vervroegd pensioen vanaf 52 jaar in Spanje

11 nieuwe ziekten die kunnen leiden tot vervroegd pensioen vanaf 52 jaar in Spanje
Beeld: via canva.com

11 nieuwe ziekten die kunnen leiden tot vervroegd pensioen vanaf 52 jaar in Spanje

Vervroegd pensioen is een onderwerp dat momenteel veel aandacht krijgt in Europese landen. Onlangs heeft het Spaanse Comité van Vertegenwoordigers van Personen met een Handicap (CERMI) een voorstel ingediend bij het staatssecretariaat van de sociale zekerheid om 11 nieuwe ziekten toe te voegen aan de lijst van aandoeningen die recht geven op vervroegd pensioen.

Dit voorstel, als het wordt goedgekeurd, zou mensen met deze specifieke aandoeningen toestaan om met pensioen te gaan op 52-jarige leeftijd, op voorwaarde dat ze een arbeidsongeschiktheidspercentage van 45% of hoger hebben. Laten we eens kijken naar deze ontwikkeling en wat dit betekent voor mensen met chronische ziekten en handicaps.

Op dit moment heeft het CERMI elf ziekten voorgesteld die naar hun mening voldoende substantie hebben om de levensverwachting te verkorten. Deze moeten worden toegevoegd aan de bestaande lijst van beschikbare ziekten. Hoewel deze ziekten nog niet officieel zijn erkend, heeft het ministerie van Sociale Zekerheid bevestigd dat het voorstel zal worden geanalyseerd en geëvalueerd.

Reumatoïde artritis is een chronische ontstekingsziekte die de gewrichten aantast. Deze aandoening kan ernstige beperkingen veroorzaken in het dagelijks leven en de werkcapaciteit van patiënten. Veel mensen met reumatoïde artritis ervaren problemen bij het uitvoeren van hun werk, vooral als het fysiek zwaar is. De onvoorspelbaarheid van de ziekte kan leiden tot frequent ziekteverzuim en verminderde productiviteit.

Myalgische encefalomyelitis, ook wel bekend als chronisch vermoeidheidssyndroom, is een ingewikkelde aandoening die wordt gekenmerkt door extreme vermoeidheid die niet verbetert met rust. Deze vermoeidheid gaat vaak gepaard met spierpijn (myalgie) als gevolg van ontsteking van het ruggenmerg (myelitis) en/of de hersenen (encefalitis).

Transthyretine amyloïdose is een zeldzame, erfelijke aandoening waarbij eiwitten zich ophopen in verschillende organen en weefsels. Het is een progressieve aandoening die de levensverwachting aanzienlijk kan verkorten en patiënten ervaren vaak een snelle achteruitgang in hun functionele capaciteiten. Vanwege de ernst en progressieve aard van ATTRv, is het vaak onmogelijk voor patiënten om tot de reguliere pensioenleeftijd te blijven werken. 

De ziekte van Huntington is een erfelijke aandoening die leidt tot de progressieve afbraak van hersencellen. Naarmate de ziekte vordert, worden patiënten steeds minder in staat om te werken en voor zichzelf te zorgen. De onset van symptomen begint vaak in de meest productieve jaren van iemands leven. Vervroegd pensioen voor Huntington-patiënten zou hen in staat stellen om zich te concentreren op hun gezondheid en kwaliteit van leven in de jaren dat ze nog relatief goed functioneren. 

Parkinson is een aandoening die de beweging, balans en coördinatie beïnvloedt. Mensen met Parkinson hebben vaak problemen met fijne motoriek en snelheid van beweging, wat hun vermogen om taken uit te voeren kan beperken. Door vervroegd pensioen toe te staan, kunnen Parkinsonpatiënten zich concentreren op het beheer van hun gezondheid en kwaliteit van leven voordat de symptomen ernstiger worden.

Myotone dystrofie type 1 is een erfelijke aandoening die spierzwakte en verkramping veroorzaakt. Patiënten met deze aandoening kunnen moeite hebben met taken die handvaardigheid vereisen of langdurige fysieke inspanning vergen. De ziekte is progressief en heeft impact op meerdere orgaansystemen, daarom kan vervroegd pensioen een belangrijke optie zijn om de kwaliteit van leven te behouden.

Spina bifida is een aangeboren afwijking van de wervelkolom die verschillende fysieke beperkingen kan veroorzaken. Patiënten kunnen mobiliteitsproblemen, incontinentie en andere complicaties ervaren, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Deze symptomen kunnen het werkvermogen van de patiënt beïnvloeden.

Fibromyalgie is een langdurige aandoening die wordt gekenmerkt door wijdverspreide pijn en vermoeidheid. Mensen met fibromyalgie kunnen moeite hebben met activiteiten zoals langdurig zitten of staan, omgaan met stressvolle situaties en taken die veel concentratie vereisen. Hoewel fibromyalgie op zichzelf niet levensbedreigend is, kan het aanzienlijke gevolgen hebben voor de kwaliteit van leven en het vermogen om te werken.

Primaire immuundeficiënties zijn aangeboren aandoeningen van het immuunsysteem die leiden tot een verhoogde gevoeligheid voor infecties. Dit betekent dat patiënten met deze aandoeningen vaak vatbaarder zijn voor ziektes en regelmatig ziekenhuisopnames nodig kunnen hebben. Hierdoor kan hun vermogen om te werken ernstig worden beperkt.

Systemische lupus erythematodes of SLE is een ingewikkelde auto-immuunziekte die diverse orgaansystemen kan beïnvloeden. De onvoorspelbaarheid en ernst van SLE-symptomen kunnen het voor patiënten lastig maken om constant goed te functioneren op het werk. Voor mensen met ernstige SLE kan vervroegd met pensioen gaan een manier zijn om stress te verminderen en zich te richten op het managen van hun gezondheid. 

Systemische sclerose is een zeldzame auto-immuunziekte die wordt gekenmerkt door verharding van de huid en interne organen. Patiënten kunnen moeite hebben met taken die handvaardigheid vereisen vanwege de huidverharding, of kunnen beperkt zijn door orgaanbetrokkenheid. Gezien de progressieve aard van systemische sclerose en de potentiële impact op meerdere orgaansystemen, kan vervroegd pensioen een belangrijke optie zijn voor patiënten met ernstige ziekte.

Ga naar de inhoud