Zijn toiletten in supermarkten en winkels in Spanje verplicht?

Zijn toiletten in supermarkten en winkels in Spanje verplicht?
Beeld: via canva.com

Zijn toiletten in supermarkten en winkels in Spanje verplicht?

Toiletvoorzieningen in openbare ruimtes zijn van groot belang voor klanten. Helaas is de beschikbaarheid van openbare toiletten in supermarkten en winkels vaak beperkt, wat tot ongemak kan leiden. Maar wat zegt de wet eigenlijk over verplichte toiletten voor klanten in Spanje?

Supermarkten hebben een speciale positie als het gaat om toiletvoorzieningen. In tegenstelling tot grote winkelcentra, bieden veel supermarkten geen openbare toiletten aan voor klanten. Dit roept vragen op over de redenen achter dit beleid en hoe dit van invloed is op de winkelervaring.

De regels voor toiletvoorzieningen in supermarkten zijn anders dan die voor grote winkelcentra. Voor supermarkten met een oppervlakte onder de 100 m² is het niet verplicht om openbare toiletten aan te bieden.

Bij een oppervlakte tussen de 100-200 m² moeten er minstens twee toiletten beschikbaar zijn, waarvan een aangepast toilet. Voor supermarkten boven de 200 m² gelden dezelfde regels als voor winkelcentra, waarbij meerdere toiletten verplicht zijn, ook aangepaste toiletten.

Winkelcentra worden beschouwd als één grote vestiging en moeten openbare toiletten aanbieden binnen het winkelcentrum zelf. Dit betekent dat de toiletten niet per se binnen elke individuele winkel of vestiging hoeven te zijn, maar wel toegankelijk moeten zijn voor klanten van het hele winkelcentrum.

Naast de wettelijke verplichtingen zijn er ook andere commerciële redenen waarom veel supermarkten en winkels geen openbaar toilet hebben. Deze redenen kunnen onder andere zijn: hoge installatie- en onderhoudskosten, risico op vandalisme en misbruik (inclusief criminele activiteiten), en zelfs als verkoopstrategie om klanten aan te moedigen om snel hun aankopen te doen en niet langer dan nodig in de winkel te blijven.

Het hebben van een openbaar toilet brengt verschillende uitdagingen met zich mee voor winkeliers, naast het voldoen aan de wettelijke eisen. In de praktijk hebben grotere supermarktketens zoals Mercadona, Carrefour, ALDI en Lidl wel toiletten voor hun klanten, maar vaak zijn deze achter gesloten deuren. Hierdoor moet je bij de kassa een sleutel vragen om gebruik te kunnen maken van het toilet. Dit kan soms onhandig zijn voor klanten die snel naar het toilet moeten. 

Ga naar de inhoud