De Balearen hebben te maken met een toeristenverzadiging en overbevolking

De Balearen hebben te maken met een toeristenverzadiging en overbevolking
beeld: Canva
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

PALMA – Gedurende jaren hebben de Balearen eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera er alles aan gedaan om nationale en internationale toeristen aan te trekken. Dat is ook met succes gelukt maar het begint nu uit de hand te lopen. Inmiddels wordt het autoverkeer op Formentera aan banden gelegd en denkt Menorca daar ook over na terwijl de oorspronkelijke bewoners van de eilanden steeds meer klagen over de toeristische invasie die elk jaar plaatsvindt.

Maar er is op de Balearen niet alleen sprake van een toeristenverzadiging, het aantal bewoners van de eilanden is sinds 200 verdubbeld. Volgens het Spaanse Instituut voor de Statistiek (INE) zal de bevolking op de Balearen in het jaar 2035 gestegen zijn naar 1.390.670 personen wat meer dan het dubbele is van de 685.509 inwoners die de Balearen eilanden in 1985 hadden. In 2022 wonen er 1.231.057 personen op de Balearen, met andere woorden van 2022 tot 2035 moeten er nog 170.000 bewoners bijkomen.

Bijkomend probleem van de immer stijgende aantal bewoners is dat de huizenprijzen enorm gestegen zijn. Daardoor kunnen de oorspronkelijke bewoners praktisch geen goedkope woning meer vinden en gaan de huizen naar welvarende buitenlanders. Ook de voorzieningen op de eilanden zijn niet voorbereid op meer bewoners.

De eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera hebben daarnaast te maken met een enorme stijging van nationale en met name internationale toeristen die elke zomer de eilanden bezoeken. Wat betreft het toerisme verwachten de Balearen de cijfers van 2019 voorbij te streven. Afgelopen weekend stonden er Mallorca 2.860 vluchten gepland en kwamen er 16.500 cruiseschip passagiers naar Mallorca. Tot en met juni zijn er alweer 5,3 miljoen buitenlandse toeristen naar de Balearen gekomen, daar moeten dus nog de nationale toeristen bij opgeteld worden. 

Het zijn echter de dorpsbewoners van de Tramuntana zoals in Sóller, Deià en Santa Catalina die klagen over de toeristische chaos. Wegen staan vol, er zijn lange files, busladingen met dagjesmensen, er is een gebrek aan parkeerplaatsen en de rotzooi op straat neemt overal toe. Inmiddels is er een beweging gestart met de naam SOS Residentes die strijd tegen de overbevolking van toeristen. SOS Residentes is in feite de omgekeerde versie van SOS Turismo, een beweging die ontstond tijdens de corona-pandemie om juist het toerisme weer terug te krijgen en de toeristensector te steunen naar de eilanden.

De regionale overheid wil echter niets weten van een toeristenzverzadiging en overbevolking want juist vanwege het grote aantal toeristen dat elke zomer de eilanden bezoekt kunnen de bewoners de wintermaanden overleven en worden er duizenden banen gecreëerd. Na twee moeilijke corona-jaren zijn de autoriteiten erg blij met de toename van toeristen.