Politie arresteert Catalaanse separatisten met explosief materiaal

Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

BARCELONA – De Guardia Civil heeft in een grote operatie in diverse steden en dorpen negen Catalaanse separatisten en leden van de CDR beweging aangehouden. De politie verdenkt hen ervan dat ze in oktober gewelddadige acties wilden gaan uitvoeren. In woningen trof men materiaal aan dat gebruikt kan worden om explosieven te maken. De aanhouding wordt bevestigd door de Minister van Binnenlandse Zaken en praktisch alle Spaanse en Catalaanse kranten.

De Spaanse politie heeft de negen personen aangehouden in Sabadell, Mollet del Vallés en Cerdanyola, alledrie gelegen in de provincie Barcelona. Het onderzoek naar de desbetreffende personen begon reeds 12 maanden geleden maar uiteindelijk kon men de negen leden van de separatistische Comités voor de Verdediging van de Republiek (Comitès de Defensa de la República, CDR) mandagmorgen arresteren.

Er vonden 10 huiszoekingen plaats waarbij o.a. materiaal gevonden is dat gebruikt kan worden om explosieven te maken. Ook werden verschillende documenten en computermateriaal gevonden maar het is niet helemaal duidelijk wat daarop stond en waar de verdachten naar gezocht hebben. In ieder geval sluit de politie meer aanhoudingen niet uit en gaat men er vanuit dat er gewelddadige acties gepland werden begin oktober.

Ondertussen heeft de CDR opgeroepen te protesteren tegen de aanhoudingen van hun collega’s omdat men deze ziet als een mediagerichte actie van een regiem dat het Catalaanse volk onderdrukt. Volgens de CDR heeft de politie er nu juist voor gezorgd dat men wakker is geworden in Catalonië, althans een deel van de Catalanen. 

Op maandag wordt in de stad Sabadell gedemonstreerd door honderden CDR leden (die dus kennelijk niet hoeven te werken of studeren) tegen de aanhouding van de collega’s waarbij men de vrijheid eist. Voor maandag 19 uur is er ook een bijeenkomst gepland. De CDR wil de strijd voortzetten tegen degene die artikel 155 steunen, tegen het Koningshuis en het ‘regime van 78’ ofwel de huidige regering en politieke partijen.

In oktober wordt in Catalonië de tweede verjaardag gevierd van het illegaal gehouden referendum waarbij zo’n 40% van de Catalanen, waarvan het overgrote deel separatisten, met zo’n 90% van de stemmen koos voor afscheiding. Dat feit werd door de voormalige Catalaanse regioregering van o.a. de naar België gevluchte voormalige regiopremier Carles Puigdemont gebruikt om uiteindelijk de eigen (symbolische of niet symbolische) Catalaanse Republiek te verkondigen.

Terwijl Puigdemont en diverse andere leiders van de voormalige regioregering vluchten naar o.a. België en Zwitserland werden andere leiders in voorlopige hechtenis genomen en moesten zij terecht staan voor de beschuldiging van hoogverraad (rebellie) en misbruik van overheidsgeld. Het vonnis in dat proces wordt deze oktober verwacht waarna er veel problemen op straat verwacht worden in Catalonië.