Overlast door heroïne eist haar tol in de wijk El Raval in Barcelona

Overlast door heroïne eist haar tol in de wijk El Raval in Barcelona
beeld: 123rf
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

BARCELONA – De inwoners van de beruchte wijk El Raval in Barcelona trekken aan de alarmbel. De wijk kreunt onder de drugsproblematiek. Ook al heeft het gemeentebestuur een heel aantal zogeheten ‘narcopisos’ (drugsappartementen) gesloten, houden de problemen met heroïnegebruikers en verkopers aan.

Afgelopen donderdagavond kwamen een 200 tal inwoners van El Raval bijeen om te betogen. Het gebruik van heroïne in de openbare ruimte en de daarmee gepaard gaande problemen leiden er tot veel problemen, terwijl de wijk nochtans op amper 10 minuten van het centrum van de stad ligt. De betogers vroegen aan het gemeentebestuur om meer veiligheid en orde. 

Op nummer 14 aan de avenida Drassanes ligt de sala Baluard. Dat is een centrum waar heroïnegebruikers onder toezicht kunnen gebruiken. Op die manier hoopt men het delen van naalden te beperken en zo besmettelijke ziektes in te dijken. Bovendien blijven gebruikers zo binnen de radar van de sociale diensten. In totaal zijn er in Catalonië acht gelijkaardige centra. Rondom die centra hangen jammer genoeg vaak dealers rond en zijn conflicten niet uitzonderlijk. Volgens buurtbewoners vindt men ’s ochtends ook steevast naalden op het voetpad. Volgens de schoonmaakdiensten vindt men in de Ciutat Vella (waartoe ook El Raval behoort) elke dag zo een 130 naalden.

Volgens de politie is de verkoop van heroïne in El Raval niet in handen van een georganiseerde groep. Het gaat er eerder om losse individuen die onafhankelijk te werk gaan. In 2017 en 2018 zag men in de wijk plots heel wat ‘narcopisos’, flats waar gebruikers samen kwamen en heroïne konden kopen en gebruiken. Dankzij gecoördineerde acties wist men 470 verkooppunten te sluiten en daalde het aantal narcopisos van 60 naar nul.

Volgens de buurtbewoners is het probleem daarmee echter nog lang niet opgelost. Integendeel, een groot deel van het gebruik verhuisde nu naar de openbare ruimte, waarmee de overlast alleen maar groter geworden is. Het stadsbestuur belooft nu 20 % meer agenten in de wijk en het probleem verder te bestuderen.