Dit zijn de Spaanse regio’s met de beste en slechtste levenskwaliteit

Dit zijn de Spaanse regio's met de beste en slechtste levenskwaliteit
beeld: via canva.com

De kwaliteit van leven in Spanje is de afgelopen jaren veelbesproken. De pandemie heeft flinke impact gehad op de samenleving, maar recent onderzoek wijst op een kleine verbetering in de levenskwaliteit. Hoe staat het er nu voor met de levenskwaliteit in Spanje en welke regio’s scoren volgens het Spaanse Statistiekbureau INE het beste of slechtste wat betreft de “calidad de vida”?

Levenskwaliteit verwijst naar het welzijn van mensen en gemeenschappen, inclusief gezondheid, werkgelegenheid, onderwijs en veiligheid. In Spanje is de levenskwaliteit recentelijk veranderd. Het INE heeft een index ontwikkeld die jaarlijks het welzijn meet met 60 indicatoren, van economische stabiliteit tot sociale interactie. Deze index blijft echter nog steeds onder het niveau van vóór de pandemie.

De toename van 0,1 procent in de levenskwaliteit in 2023 vergeleken met 2022 lijkt klein, maar is een belangrijke vooruitgang. Deze verbetering is vooral te danken aan betere werkgelegenheid en onderwijs. Volgens de gegevens is de algemene levenskwaliteit in Spanje nu 101,54 punten vergeleken met 101,40 punten in 2022.

Volgens het INE heeft Navarra de hoogste levenskwaliteit, gevolgd door La Rioja, Aragón, Baskenland en Cantabrië in de top vijf. De top 11 wordt aangevuld met Asturië, de Balearen, de regio Valencia, de regio Madrid, Castilië en León en Castilla-La Mancha. Deze gebieden presteren beter dan het landelijke gemiddelde.

Volgens de INE-gegevens hebben Ceuta, de Canarische Eilanden, Galicië, Andalusië, Melilla, de regio Murcia, Catalonië en Extremadura de laagste levenskwaliteit. Opmerkelijk is dat populaire toeristische gebieden zoals de Canarische Eilanden, Catalonië en Andalusië niet goed scoren als het gaat om de levenskwaliteit voor de Spanjaarden zelf.

De levenskwaliteit in Spanje verbetert, maar er is nog veel werk aan de winkel. De pandemie en inflatie hebben nog steeds invloed, vooral in kwetsbare regio’s. Voor verdere verbetering zijn blijvende inspanningen in werkgelegenheid, onderwijs en sociale verbondenheid essentieel.