In 2024 heeft Spanje een nieuwe mijlpaal bereikt in de overgang naar duurzame energie. Voor het eerst was 75% van de opgewekte elektriciteit in het land vrij van CO2-uitstoot. Dit komt door een groei in hernieuwbare energiebronnen, zoals waterkracht en zonne-energie, in combinatie met een constante productie van kernenergie.
De grootste bijdrage aan de energiemix kwam van windenergie, goed voor 23% van de totale productie. Kernenergie volgde met 19,5%, terwijl zonne-energie 18,4% leverde. Waterkracht en gasgestookte centrales leverden elk 13%. Alleen de gascentrales stoten broeikasgassen uit, terwijl kernenergie ondanks de afvalproblemen als emissievrij wordt beschouwd.
Sinds 2007 is het aandeel van vervuilende energiebronnen, zoals kolen en gas, fors afgenomen. In dat jaar leverden ze nog 49% van de energie. De toenemende afhankelijkheid van duurzame bronnen weerspiegelt de inspanningen van Spanje om minder afhankelijk te zijn van geïmporteerde brandstoffen, vooral na de geopolitieke spanningen veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne.
De groei in zonne-energie is indrukwekkend. In 2009 produceerde Spanje slechts 2,2% van zijn elektriciteit met zonne-energie, terwijl dat percentage in 2024 bijna 17% bereikte. De overheid streeft naar een verdere uitbreiding van zowel zonne- als windenergie. In de komende vijf jaar verwacht men de geïnstalleerde capaciteit van zonne-energie en windenergie bijna te verdubbelen.
Toch zijn er uitdagingen. Hernieuwbare bronnen, zoals wind en zon, zijn afhankelijk van weersomstandigheden. Dit maakt het noodzakelijk om andere technologieën te ontwikkelen, zoals energieopslag. Dit zou overtollige energie kunnen opslaan en helpen om een stabiel energienetwerk te handhaven. Op dit moment zijn deze technologieën nog niet volledig ontwikkeld of vragen ze aanzienlijke investeringen.
Ondanks deze uitdagingen blijft Spanje vastberaden in zijn streven naar een duurzame toekomst. Het doel is om uiteindelijk 90% of meer van de energieproductie emissievrij te maken, hoewel dit op korte termijn lastig zal zijn.