Flixbus wil liberalisering busmarkt voor meer concurrentie en lagere prijzen in Spanje

Flixbus wil liberalisering busmarkt voor meer concurrentie en lagere prijzen in Spanje
beeld: flixbus / web
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

FlixBus roept de Spaanse overheid op om de busmarkt open te stellen voor meer bedrijven. De algemeen directeur van FlixBus in Spanje en Portugal, heeft minister van Transport en Duurzame Mobiliteit opgeroepen om moedig te zijn en concurrentie in de sector toe te staan. Volgens Flixbus zou dit in het voordeel zijn van reizigers.

Tijdens een interview met persbureau Europa Press noemde de Flixbus-directeur het huidige model gebrekkig. Hij zei dat het model, dat al drie decennia onaangetast is, vervallen contracten met zich meebrengt. Volgens de directeur zou het aanpassen van het model helpen om de prijzen van tickets te verlagen en de frequentie van ritten te verhogen.

Het busbedrijf FlixBus, dat zich richt op ‘lowcost’ vervoer, zegt dat onder het huidige concessiemodel tot 2.800 bedrijven buiten de grote contracten vallen. De twee grootste bedrijven, Alsa en Avanza, hebben het merendeel van de concessies in handen.

Flixbus zegt ook dat de brancheorganisatie die deze bedrijven vertegenwoordigt, geen veranderingen wil doorvoeren om hun geprivilegieerde positie niet kwijt te raken.

Recent liet de Spaanse minister al weten dat hij de Wet Duurzame Mobiliteit opnieuw ongewijzigd zal indienen, zoals die een jaar geleden is aangenomen. In deze wet past het nieuwe concessieoverzicht, dat in grote lijnen vasthoudt aan het huidige model. Alleen voor enkele lijnen staat de wet eventuele openstelling voor concurrentie toe.

De nieuwe wet moet nog voor het einde van het jaar goedgekeurd worden, wil Spanje het zevende steunpakket van de EU ontvangen. Daarom heeft de minister al duidelijk gemaakt dat hij de wet ongewijzigd zal indienen, om de behandeling te versnellen.

De algemeen directeur van Flixbus wijst erop dat alle EU-landen, behalve Roemenië, Hongarije en Griekenland, naast Spanje de markt al open hebben gesteld voor concurrentie. Bovendien concurreert de bus in Spanje met de trein, die wel geliberaliseerd is in Spanje. Hierdoor kunnen al drie verschillende maatschappijen actief zijn, die prijzen verlagen en meer reizigers vervoeren per trein. De bus daarentegen heeft sinds de pandemie 15 miljoen reizigers verloren.

De FlixBus-directeur noemt Italië als voorbeeld. Ook daar waren veel gevestigde vervoerders actief. Na openstelling van de markt bleven al deze aanbieders voortbestaan, terwijl het aantal reizigers flink groeide.

In landen als Frankrijk en Duitsland was langeafstand busvervoer zo goed als niet-bestaand. De komst van FlixBus zorgde voor een enorme toename van het aantal reizigers, stelt Pastega. In Frankrijk groeide het aantal buspassagiers van 1 miljoen naar meer dan 10 miljoen. Dit haalt auto’s van de weg en vermindert de uitstoot.

Los van de oproep om liberalisering, is een andere Spaanse eigenaardigheid dat cabotage (instappen of uitstappen onderweg bij internationale ritten) niet is toegestaan. FlixBus vindt dat dit ingaat tegen de Europese regels. Het bedrijf, dat in Spanje alleen internationale diensten aanbiedt, heeft de overheid wel verzocht om cabotage op de eigen lijnen toe te staan. Goedkeuring bleef vooralsnog uit. Een afwijzing is mogelijk ingegeven door de vrees dat cabotage economische schade toebrengt aan concessiehouders die op dezelfde trajecten actief zijn.