Grote bosbrand in de Spaanse Pyreneeën nabij het dorp Ainsa in Huesca

Grote bosbrand in de Spaanse Pyreneeën nabij het dorp Ainsa in Huesca
Beeld: @IIFFAragon / X

Grote bosbrand in de Spaanse Pyreneeën nabij het dorp Ainsa in Huesca

Op dinsdagmiddag rond 17 uur is er een bosbrand ontstaan in de buurt van het populaire dorp Ainsa in de Spaanse Pyreneeën. De brand heeft al meer dan 140 hectare natuur en bos verwoest en heeft bijna 40 inwoners uit drie dorpen gedwongen om hun huizen te verlaten. Het vuur heeft voor grote schade gezorgd en de autoriteiten zijn hard aan het werk om de brand onder controle te krijgen en verdere verspreiding te voorkomen.

De bosbrand in El Pueyo de Araguás, een dorp in de streek Sobrabre in de provincie Huesca (Aragón), begon dinsdagmiddag en heeft al aanzienlijke schade aangericht. De brand heeft zich snel verspreid door de droge vegetatie en heeft al 140 hectare bos in de as gelegd. De brandweer heeft te maken met uitdagende omstandigheden, waaronder steil terrein en droge wind, wat het blussen van de vlammen bemoeilijkt.

De oorzaak van de brand is nog niet vastgesteld, maar de droge en warme omstandigheden in de afgelopen weken hebben waarschijnlijk bijgedragen aan de snelle verspreiding ervan. De Spaanse regio Aragón heeft te maken met een voortdurende droogte, waardoor de vegetatie zeer brandbaar is geworden. De temperatuur is al dagen boven de 30 graden, en er waait een stevige wind die de brand helpt verspreiden.

De brandweer heeft niet alleen bluswagens en tientallen brandweerlieden ingezet, maar ook helikopters en vliegtuigen die water uit het Mediano stuwmeer halen. De rook heeft zich verspreid naar de nabijgelegen valleien waar nog steeds gevaar voor bosbranden heerst.

De brand heeft al drie dorpen in de buurt van El Pueyo de Araguás (Araguás, San Lorién en Torrelisa) gedwongen om te evacueren. De autoriteiten hebben de inwoners van deze dorpen naar veiligere locaties gebracht om te voorkomen dat ze door de vlammen worden getroffen. Het is nog niet duidelijk wanneer de geëvacueerde inwoners naar huis kunnen terugkeren. De geëvacueerden zijn momenteel ondergebracht in het sportcentrum van Ainsa of bij vrienden of familie in de buurt.

Ga naar de inhoud