Spanjaarden geven de voorkeur aan kraanwater om te drinken en koken

Spanjaarden geven de voorkeur aan kraanwater om te drinken en koken
Beeld: via canva.com

Spanjaarden geven de voorkeur aan kraanwater om te drinken en koken

In tegenstelling tot wat veel buitenlanders denken, is het water uit de kraan praktisch overal in Spanje gewoon te drinken. Het enige verschil is dat het water op sommige plaatsen anders smaakt, maar officieel voldoet het water aan de eisen als drinkwater. Maar drinken de Spanjaarden dat kraanwater ook of kiezen ze toch voor mineraalwater uit flessen?

Om goed gehydrateerd te blijven, is het belangrijk om elke dag voldoende water te drinken. Uit een recent onderzoek van de consumentenbond OCU blijkt dat de meerderheid van de Spanjaarden ervoor kiest om kraanwater te drinken. Echter, er is ook een aanzienlijk percentage mensen dat nooit kraanwater drinkt of het alleen gebruikt om mee te koken en niet om te drinken.

Uit het onderzoek blijkt dat 41% van de Spanjaarden thuis geen kraanwater drinkt. Opvallend is dat één op de vier mensen het alleen gebruikt om te koken en nooit om te drinken. Deze bevindingen zijn gebaseerd op een representatieve steekproef van de Spaanse bevolking tussen 25 en 80 jaar oud. Dat betekent dus dat 59% aangeeft wel water uit de kraan te drinken of te gebruiken voor het koken. 

Water wordt vaak beschreven als “kleurloos, geurloos en smaakloos”. Echter, in werkelijkheid kan water op bepaalde plaatsen van slechte kwaliteit zijn, waardoor het een sterke smaak heeft door de samenstelling ervan of zelfs vreemde geuren. Dit betekent niet per se dat het water onveilig is om te drinken, maar het is gewoon niet aangenaam om te consumeren.

De OCU heeft mensen gevraagd hoe ze de waterkwaliteit in hun omgeving ervaren. Uit het onderzoek blijkt dat drie op de vier respondenten vinden dat hun kraanwater goed tot zeer goed is, terwijl 24% van hen het als slecht beoordeelt. In de Valencia regio en Catalonië ligt dit percentage veel hoger, namelijk respectievelijk 47% en 45% van de ondervraagden die denken dat ze over water van slechte of zeer slechte kwaliteit beschikken.

Uiteindelijk werd er gevraagd naar de prijs van kraanwater en of het water in de omgeving duur of goedkoop lijkt. 10% van de ondervraagden weet niet wat het kost, terwijl 30% het duur of zeer duur vindt. De waarheid is dat, ondanks de prijsverschillen van de ene locatie naar de andere, het drinken van kraanwater in plaats van te kiezen voor flessenwater niet alleen de duurzaamste optie is, maar ook de meest economische.

Ga naar de inhoud