Meer baby’s geboren in Spanje in de eerste helft van 2024

Meer baby's geboren in Spanje in de eerste helft van 2024
Beeld: via canva.com

Meer baby’s geboren in Spanje in de eerste helft van 2024

In de eerste helft van 2024 zijn er in Spanje 156.202 baby’s geboren. Dit is een kleine stijging vergeleken met vorig jaar, maar het aantal ligt nog steeds veel lager dan tien jaar geleden, volgens de maandelijkse geboortecijfers van het Spaanse Statistiekbureau INE. We zien dat het demografische plaatje verandert, en deze ontwikkelingen hebben effect op de samenleving op verschillende manieren.

De geboortecijfers geven een goed beeld van de sociale en economische situatie in een land. In het eerste deel van 2024 is een kleine stijging van 0,28% waargenomen vergeleken met 2023. Dit is een lichte positieve ontwikkeling, maar Spanje ligt nog steeds ver achter bij de cijfers van tien jaar geleden.

De schommelingen in het aantal geboorten worden beïnvloed door diverse factoren, zoals de economie, werkgelegenheid, sociale voorzieningen en culturele waarden. Wanneer mensen zich zorgen maken over hun financiële situatie, zijn ze vaak minder geneigd om kinderen te krijgen. Dit wordt duidelijk door de afname van geboortes in de afgelopen jaren.

De samenstelling van de ouders beïnvloedt ook het aantal geboorten. In 2024 waren de meeste moeders tussen de 30 en 34 jaar, wat laat zien dat vrouwen steeds vaker later in hun leven kinderen krijgen. Deze ontwikkeling heeft belangrijke gevolgen voor de bevolking, zowel met betrekking tot groei als leeftijdsverdeling.

Een opmerkelijke trend is de stijging van geboorten onder oudere moeders, met name in de leeftijdscategorie van 40 tot 44 jaar. Dit fenomeen is gedeeltelijk verklaarbaar door verbeterde medische zorg en een toenemende acceptatie van het ouderschap op latere leeftijd.