Spanje heeft 385.000 buitenlandse VIP-gepensioneerden waaronder 25.000 Nederlandse en Belgische pensionados

Spanje heeft 385.000 buitenlandse VIP-gepensioneerden waaronder 25.000 Nederlandse en Belgische pensionados
beeld: 123rf
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Spanje is een magneet voor Europese gepensioneerden waarvan het aantal steeds meer stijgt terwijl deze groep inwoners steeds ouder wordt. Volgens de laatste telling wonen en leven in Spanje circa 385.000 zogenaamde buitenlandse VIP-gepensioneerden, waaronder ook meer dan 25.000 Nederlandse en Belgische 65-plussers. 

De ‘VIP’ slaat op het feit dat de groep Noord-Europese gepensioneerden vaak met een veel hoger pensioen dan de Spaanse pensionados leeft in Spanje dat samen met Portugal en Frankrijk de Europese gepensioneerden met open armen ontvangt. Steeds meer Noord-Europese gepensioneerden kiezen ervoor om met pensioen te gaan in Spanje om daar niet alleen het pensioen te innen maar ook belasting te betalen en hun geld uit te geven.

Het aantal inwoners van Spanje dat 65 jaar of ouder is en uit het buitenland komt is de afgelopen 15 jaar flink gestegen naar inmiddels circa 385.000 buitenlandse gepensioneerden, aldus de cijfers van het Spaanse Statistiekbureau INE. Het overgrote merendeel is afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk.

Volgens de laatste cijfers van het INE staan er officieel 13.901 Nederlandse 65-plussers ingeschreven in het bevolkingsregister waaronder 7.485 mannen en 6.416 vrouwen. Er zijn ook 11.767 Belgische 65-plussers in Spanje ingeschreven waaronder 6.039 mannen en 5.728 vrouwen. In totaal staan in 2022 in Spanje 49.835 Nederlanders en 36.979 Belgen ingeschreven.

De statistieken laten zien dat de meest geliefde plaatsen voor de buitenlandse gepensioneerden de Comunidad Valenciana (Valencia regio), Andalusië, Catalonië, de Canarische Eilanden en Madrid zijn waar zes van de tien buitenlandse pensionados een nieuw leven heeft opgebouwd.

Het is echter tegenwoordig ook steeds gebruikelijker om in twee of meerdere landen te werken en ook een pensioen op te bouwen. Dankzij de internationale overeenkomsten is het mogelijk om het opgebouwde buitenlandse pensioen in Spanje te ontvangen (of andersom natuurlijk). De Spaanse sociale zekerheid keert een deel van het pensioen uit aan 726.000 gepensioneerden die in Spanje en in een ander land hebben gewerkt met gemiddeld 560 euro per maand.

Als je officieel in Spanje woonachtig bent en meer dan 183 dagen in Spanje verblijft, moet je over het ontvangen pensioen ook belasting betalen in Spanje. Dat heeft dus te maken met de zogenaamde 183-dagenregeling wat wil zeggen dat als iemand langer dan 183 dagen per kalenderjaar in Spanje verblijft deze persoon als ingezetene wordt beschouwd. Dat houdt in dat iemand na 6 maanden zowel juridisch als fiscaal ingezetene is.

NLBE2022
Overzicht van aantal Nederlanders en Belgen dat in Spanje woont (2022)
Ons jaarlijkse overzicht van het aantal (ingeschreven) Nederlanders en Belgen dat in Spanje woont met uitgebreid de autonome regio’s en provincies omschreven (2022).
icoon2022www.spanjevandaag.com