Koufront brengt lagere temperaturen en mogelijk sneeuw naar delen van Spanje

Koufront brengt lagere temperaturen en mogelijk sneeuw naar delen van Spanje
Beeld: via canva.com

Koufront brengt lagere temperaturen en mogelijk sneeuw naar delen van Spanje

De afgelopen dagen heeft de kou zich stiekem in Spanje gevestigd. Een koufront is gearriveerd en zorgt vanaf dit weekend voor flinke veranderingen in het weer van het land. Dit gaat niet alleen samen met lagere temperaturen, maar ook met sneeuw en regen. Maar waar wordt het echt koud, waar valt er regen en waar kunnen we misschien sneeuw zien in Spanje?

Het koufront dat Spanje bereikt, is meer dan alleen een simpele weersverandering. Als er een koude luchtmassa uit het noorden of oosten aankomt, zien we vaak flinke dalingen in temperatuur, veranderingen in de luchtdruk en soms ook felle stormen.

Een koufront ontstaat wanneer een koude luchtmassa samenkomt met een warmere luchtmassa. De koude lucht is zwaarder en dichter, waardoor deze onder de warme lucht schuift. Dit zorgt ervoor dat de warme lucht omhoog gaat, wat leidt tot condensatie en uiteindelijk tot neerslag.

Met het binnenkomen van het koufront in Spanje komt er een duidelijke verandering in de weersituatie, waarbij de temperaturen tot wel 10 graden kunnen zakken vanaf vrijdag. De afgelopen dagen en zelfs weken genoot bijna het hele land van prettige, milde temperaturen, maar dat staat nu op het punt om flink te veranderen.

In het noordoosten, waar de Pyreneeën liggen in Aragón en het binnenland van Catalonië, is het normaal dat de temperatuur flink omlaaggaat en er zelfs sneeuw kan vallen. Aan de Atlantische kust zien we ook een daling in de temperaturen, wat typisch is voor Galicië, Asturië en Cantabrië.

Daarentegen blijven de veranderingen aan de Middellandse Zee milder. Hoewel de temperaturen daar ook iets kunnen dalen, blijven ze over het algemeen nog steeds prettig in vergelijking met het binnenland. Dit geldt voor Catalonië, de regio Valencia, de Balearen, Murcia en Andalusië.

Wanneer de zon ondergaat en de nacht begint, brengt het koufront een merkbare verandering met zich mee. De nachttemperaturen kunnen omlaag duiken tot onder de 5 graden. Dit betekent dat zowel bewoners als bezoekers zich moeten voorbereiden op koude ochtenden en mogelijk ook stevige vorst in bepaalde gebieden.

LET OP: De juiste en actuele informatie over het weer is altijd te vinden op de officiële websites van de Spaanse, Nederlandse en Belgische weerdiensten. Deze websites bieden niet alleen betrouwbare meteorologische gegevens, maar ook uitgebreide weersvoorspellingen, waarschuwingen voor extreme weersomstandigheden en handige tips over hoe je je kunt voorbereiden op variaties in het weer. Het is cruciaal om deze bronnen te raadplegen om goed geïnformeerd te blijven en eventuele ongemakken te vermijden die door onverwachte weersveranderingen kunnen ontstaan.