Italië, Frankrijk en Spanje zijn de grootste wijnproducenten ter wereld. Samen zijn ze goed voor ongeveer de helft van de totale wereldwijde wijnproductie, volgens de International Organisation of Vine and Wine (OIV).
Met bijna 50 miljoen hectoliter (ongeveer 1.994 Olympische zwembaden) geproduceerde wijn in 2022 is Italië verantwoordelijk voor ongeveer een vijfde van de totale wereldwijde wijnproductie. De lange Italiaanse kustlijn zorgt voor een gematigd klimaat, waardoor er in 20 verschillende regio’s in Italië wijn geproduceerd kan worden. De regio’s Veneto, Apulië, Emilia-Romagna en Sicilië zijn de grootste wijnproducenten.
Frankrijk staat met 45,6 miljoen hectoliter op de tweede plaats op deze lijst. Bordeaux en Bourgogne zijn de twee prestigieuste wijnstreken van het land, en staan bekend om hun hoogwaardige rode wijnen. De Loire-vallei en Elzas zijn ook belangrijke wijnstreken, met een focus op witte wijnen.
Wijnproductie in Spanje
In 2022 produceerde Spanje ongeveer 35,8 miljoen hectoliter wijn, goed voor de derde plaats wereldwijd. De bekendste wijnregio’s in Spanje zijn onder andere La Rioja, Ribera del Duero, Rueda, Rías Baixas en Priorat. Hier worden wereldberoemde Spaanse wijnen geproduceerd.
Enkele van de meest voorkomende druif in Spanje zijn onder andere Tempranillo, Garnacha, Monastrell, Albariño en Verdejo. Deze worden gebruikt voor populaire wijnen als Rioja en Ribera del Duero.
Andere grote wijnproducenten
Naast Italië, Frankrijk en Spanje zijn er meerdere landen die een grote hoeveelheid wijn produceren. Hoewel de meeste wijn geproduceerd wordt in Europa, zijn er ook landen buiten Europa die steeds belangrijkere spelers worden op de wereldwijnmarkt. Zo staat de Verenigde Staten op plaats 4 met ongeveer 24 miljoen hectoliter per jaar. Andere grote wijnproducenten zijn Australië (5e plaats), Chili (6), Argentinië (7), Zuid-Afrika (8), Duitsland (9) en Portugal (10).