Onderzoek wijst uit of Spanjaarden echt zo spraakzaam zijn

Onderzoek wijst uit of Spanjaarden echt zo spraakzaam zijn
beeld: via canva.com
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Spanje is een populaire bestemming voor toeristen over de hele wereld. Het goede weer, het eten en de culturele rijkdom zijn enkele van de belangrijkste troeven van het land. Bovendien worden Spanjaarden internationaal gezien als sociale, luie, extraverte en spraakzame mensen. Maar klopt het wel dat Spanjaarden nooit hun mond houden, zelfs niet onder water?

Om te onderzoeken of Spanjaarden echt zo spraakzaam zijn, heeft het platform voor privédocenten Engels en andere talen Preply een enquête gehouden bij meer dan 2.035 inwoners van de 20 grootste steden in heel Spanje. Ze hebben onder andere ontdekt wat de spraakzaamste stad is (en welke het minst is), in welke situaties de Spanjaarden het graagst communiceren in het dagelijks leven en met wie. De belangrijkste conclusies van de studie zijn:

  • Spanjaarden praten gemiddeld met 6 mensen per dag uit plezier (niet voor werk)
  • De spraakzaamste regio’s in Spanje zijn Córdoba, Granada en Palma de Mallorca
  • Spanjaarden praten het meest om nieuws of populaire series te bespreken met familie/vrienden, om gedetailleerde informatie te geven als iemand ernaar vraagt op straat en om te praten met obers
  • De minst spraakzame steden zijn San Sebastián, Santa Cruz de Tenerife en Barcelona
  • Meer dan de helft van de Spanjaarden beschouwt zichzelf als spraakzaam

Als je van plan bent om door Spanje te reizen en mensen zoekt om mee te praten, let dan op: deze steden zijn interessant voor jou. Córdoba, Granada en Palma de Mallorca zijn de drie spraakzaamste steden van het land. Als je daarentegen steden zoekt waar je met rust gelaten wordt, moet je weten dat San Sebastián, Santa Cruz de Tenerife en Barcelona de minst spraakzame steden zijn volgens de gegevens.

Een ander gegeven dat de studie onthult, is dat Spanjaarden gemiddeld met zes mensen per dag praten uit plezier of ontspanning (zonder rekening te houden met werkverplichtingen).

De minst spraakzame generatie

Hoewel er weinig verschillen zijn op basis van geslacht en leeftijd, tonen de cijfers aan dat inwoners van de Generatie X (45-54 en 35-44 jaar) het meeste praten. Als we mannen en vrouwen vergelijken, is het vrij gelijk. 

Hoewel er weinig verschillen zijn op basis van geslacht en leeftijd, tonen de cijfers aan dat leden van Generatie Z (18-24 jaar) het minst spraakzaam zijn. Mogelijke verklaringen hiervoor zijn dat ze veel communiceren via digitale kanalen in plaats van face to face, ze zijn introverter en minder sociaal dan oudere generaties en hebben over het algemeen kleinere sociale kringen.

Babyboomers (55-65 jaar) hebben de neiging uitgebreider, kleurrijker en levendiger te vertellen dan jongere generaties. Dit komt waarschijnlijk door meer levenservaring en herinneringen om over te vertellen, minder haast en stress in hun leven en ze genieten ervan verhalen te delen met anderen. 

Thuis of in de supermarkt?

Spanjaarden praten het graagst voor hun plezier in de volgende situaties:

  • Thuis met familie, vrienden en huisgenoten is de favoriete plek voor 75% om gezellig te kletsen. Redenen: ontspannen sfeer; vertrouwde mensen; geen tijdsdruk
  • 58% noemt hun partner als favoriete persoon om lang mee te praten. Logische verklaringen: sterke emotionele band; veel gedeelde herinneringen; veiligheid en vertrouwen om alles te delen.
  • 49% praat graag met anderen tijdens het koken en eten klaarmaken. Dit zijn de redenen: gezamenlijke activiteit schept band; koken duurt lang, dus genoeg tijd voor gesprekken; relaxed en informele setting.
  • Maar liefst 62% zegt graag een praatje te maken met vreemden in de supermarkt! Zelfs in zo’n alledaagse omgeving blijken Spanjaarden dus graag te communiceren. Verklaringen: informele setting, geen druk om indruk te maken; gedeelde ervaring van boodschappen doen; spontaan, kan over koetjes en kalfjes gaan.