MADRID – Op 25 januari wordt niet alleen door miljarden Chinezen in China het nieuwe jaar gevierd maar ook door de Chinese bevolking in Spanje. Volgens de laatste cijfers van het Spaanse Bureau voor de Statistieken wonen er 224.559 Chinezen in Spanje. Daarnaast is het aantal Chinese toeristen dat Spanje bezocht het afgelopen jaar met 127% gestegen en dus viert Spanje ook het “Año Nuevo Chino” op 25 januari.
2020 is voor de Chinezen tussen 25 januari 2020 en 12 februari 2021 (het jaar van de os) het jaar van de rat (Año Nuevo de la rata) en het jaar 4718. Het Chinees Nieuwjaar staat ook bekend als het Lentefestival of Lentefeest en is de belangrijkste van de Chinese feestdagen. Het feest rondom het Chinese jaar Huangdi 4718 wordt niet alleen op 25 januari maar ook op de twee dagen daarop volgend gevierd in vrijwel geheel Azië. Op de eerste dag van de eerste maand van de Chinese Kalender is het gebruikelijk dat men schulden betaalt, nieuwe kleren worden gekocht, en het huis wordt schoongemaakt maar men viert ook feest.
In Spanje wordt het Chinese jaar ook gevierd door onder andere activiteiten in de grote steden zoals Barcelona, Madrid en Valencia. Geschat wordt dat er in Madrid meer dan 60.000 Chinezen wonen, in Barcelona rond de 19.000 en in Valencia rond de 12.000 Chinezen.
Madrid
Er zijn verschillende activiteiten die georganiseerd worden in Madrid waar men zelfs tussen 17 januari en 16 februari aandacht besteedt aan het “Año Chino”. In de Spaanse hoofdstad is het alweer het zesde jaar dat men het Chinese Nieuwjaar viert waarbij de gemeente Madrid nauw samenwerkt met de Ambassade van China en de vereniging van inwoners van de wijk Usera, daar waar blijkbaar de meeste Chinezen wonen.
In de wijk Usera vindt op zondag 26 januari tussen 11 en 13 uur de grote optocht plaats terwijl op zaterdag 1 en zondag 2 februari een “Feria del Año Nuevo Chino” georganiseerd wordt waarbij in de speciale tent die men daar heeft geplaatst ook het officiële begin van het nieuwe jaar wordt gevierd. Er worden ook rondleidingen, thee ceremonies, schilderlessen en veel meer activiteiten georganiseerd in de wijk Usera op vrijdag en zaterdag. Meer informatie kun je op deze website vinden.
Barcelona
De Catalaanse hoofdstad wil niet achterblijven en ook in Barcelona wordt feest gevierd met op 1 februari diverse activiteiten waar volgens de website van de gemeente Barcelona meer dan 1.500 mensen aan mee werken. In Barcelona wonen zo’n 19.000 Chinezen waardoor het de tweede stad van Spanje (Madrid is de eerste) is waar de meeste Chinezen wonen.
In Barcelona viert men ook alweer enkele jaren het Año Nuevo Chino waarbij de zaterdag 1 februari de belangrijkste dag is. Op die dag begint om 11.30 uur de optocht die vanaf het Estacio Nord richting de Passeig Lluis Companys (Arc de Triomf) gaat om daar te eindigen met een spektakel en show waarna er ook een gastronomische feria wordt gehouden. Meer informatie is op deze website te vinden.
Valencia
In de stad Valencia wordt op zaterdag 25 januari een optocht gehouden die om 18.30 uur begint op het Plaza del Ayuntamiento en door het centrum van de stad zal gaan om af te sluiten met een groot vuurwerk spektakel. Daarnaast zijn er gedurende die dag nog meer activiteiten in de stad. Meer informatie over de activiteiten is op deze website te vinden.