MADRID – Rond de 500 Spanjaarden die naar Nederland zijn getrokken om te werken hebben officieel klachten ingediend bij de Spaanse ambassade in Den Haag vanwege de erbarmelijke werkomstandigheden en leugens die hen verteld werden door Nederlandse uitzendbureaus. Het gaat dan met name om contracten die niet worden nageleefd wat betreft werkuren, salaris en onderdak.
Nederland heeft een werkloosheidspercentage van slechts 3,5% en dus trekt dat automatisch burgers uit andere EU-lidstaten aan om te gaan werken. Ook veel Spanjaarden trekken jaarlijks naar Nederland om werk te zoeken. Daarbij wordt soms gebruik gemaakt van Nederlandse uitzendbureaus die gespecialiseerd zijn in het zoeken naar buitenlandse arbeidskrachten.
De Spaanse ambassade in Den Haag heeft vorig jaar in totaal 487 klachten ontvangen van Spanjaarden die naar Nederland kwamen voor werk maar zich opgelicht voelen omdat de arbeidsuren, het salaris en het beloofde onderdak uitgroeiden tot een nachtmerrie.
In de krant El Pais wordt gesproken over diverse bedrijven zoals Temporales en Covebo welke Spaans-Nederlandse uitzendbureaus zijn die voor o.a. Tempo Team werkers zoeken. Deze bedrijven hebben werk aangeboden bij o.a. Post NL, Bol.com en Ingram Micro. In het Spaanse artikel staan verhalen van drie personen die zich opgelicht voelen.
Volgens de Spaanse ambassade werd de Spanjaarden die naar Nederland kwamen een salaris aangeboden van 1.600 euro per maand (het minimumloon). De Spanjaarden moesten echter 400 euro betalen voor de huisvesting, 100 euro voor een verzekering en nog eens 100 euro voor transport tussen woning en werkplek. Het eten moesten de Spaanse werkers zelf betalen waardoor er maandelijks minder overblijft dan als men in Spanje een baan zou hebben gevonden, aldus diverse Spanjaarden.
De Spaanse werkers zouden voor het minimumloon 40 uur per week moeten werken maar die uren konden niet gegarandeerd worden waardoor ze uiteindelijk meer uren werkten. Daarnaast ging het in de meeste gevallen om flexibele contracten waardoor werknemers zonder pardon op straat konden worden gezet.
Volgens een woordvoerder van het Nederlandse Fair Work is een van de grootste problemen dat er Spanjaarden zijn (net zoals andere buitenlanders) die naar Nederland komen maar zichzelf niet voorbereiden. Op deze website staat in het Spaans uitgelegd waar men rekening moet houden als men naar Nederland komt om te werken.