Op straat in Spanje hangen overal posters en spandoeken van lokale en nationale politieke partijen om iedereen aan te moedigen op zondag 28 mei tijdens de gemeenteverkiezingen naar de stembus te gaan. Daarnaast worden brievenbussen gevuld met folders en flyers waarin politici hun programma bekendmaken. Veel Nederlanders en Belgen die in Spanje verblijven, kregen per post een uitnodiging voor die verkiezing. Maar hoe zit het nu precies? Mag … of moet ik stemmen als buitenlander in Spanje en hoe werkt dat dan?
Zondag 28 mei zijn er op veel plaatsen in Spanje twee verkiezingen: de autonome regio verkiezing (elecciones autonómicas) die regionaal is en de gemeenteverkiezing (elecciones municipales) die lokaal is. Om als buitenlander (uit de Europese Unie) in Spanje op lokaal/gemeente niveau te mogen stemmen, moet je ingeschreven staan in het register ‘Censo Electoral de Extranjeros Residentes en España’, iets dat vóór 30 januari 2023 moest gebeuren met behulp van hun NIE-nummer (número de Identificación de Extranjero) en hun bewijs van empadronamiento (domiciliering).
Heb je dat nooit eerder gedaan en heb je dat dit jaar ook niet gedaan, dan kun je op lokaal niveau niet stemmen in Spanje. Dat betekent dus dat je als buitenlands ingezetene weliswaar geregistreerd staat bij de gemeente van jouw woonplaats, maar omdat je niet in het ‘Censo Electoral de Extranjeros Residentes en España’ staat ingeschreven kun je niet stemmen voor de gemeenteraad van jouw woonplaats in Spanje. Als je wel correct staat ingeschreven, heb je voor 1 mei per reguliere post je stembewijs (tarjeta censal) gekregen. Op dat stembewijs staat waar je jouw stem kunt uitbrengen.
Hoeveel buitenlanders?
In totaal zijn er in Spanje 35 miljoen kiesgerechtigden die dus kunnen stemmen voor de autonome/regionale en lokale/gemeente verkiezingen. Er zijn in totaal ook 1.055.653 buitenlanders die in Spanje wonen en ingeschreven staan als kiesgerechtigde.
Daaronder bevinden zich ook 11.804 Nederlanders en 30.693 Belgen volgens de laatste cijfers van het Spaanse Statistiekbureau INE. Er zijn dus bijna drie keer zoveel Belgen dan Nederlanders die zich hebben ingeschreven in het register, dit terwijl er officieel veel meer Nederlanders dan Belgen in Spanje woonachtig zijn.