Rechtbank in Valencia trekt uitspraak in tegen man die homoseksuele geaardheid ‘verborg’ voor echtgenote

Rechtbank in Valencia trekt uitspraak in tegen man die homoseksuele geaardheid ‘verborg’ voor echtgenote
beeld: 123rf
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

VALENCIA – De Provinciale rechtbank van Valencia herziet haar uitspraak tegen Javier Vilalta, de man wiens vrouw de nietigverklaring van haar huwelijk aanvroeg omdat hij zijn homoseksuele geaardheid voor haar zou verborgen hebben. De man werd aanvankelijk een schadevergoeding van 3.000 euro opgelegd. Zowel de nietigverklaring als de schadevergoeding zijn nu terug ongedaan gemaakt.

De vrouw in kwestie was al tien jaar van Vilalta gescheiden, toen ze van twee vrienden te horen kreeg dat zijn homoseksuele voorkeur al tijdens zijn kindertijd bekend zou zijn geweest. In die tijd zou hij zelfs een relatie gehad hebben met een andere man.

De rechtbank erkende dat het ontdekken van een homoseksuele geaardheid binnen een heteroseksueel huwelijk een argument kan zijn voor de nietigverklaring van dat huwelijk. Zij voegde er echter aan toe dat sinds 2005, wanneer het mogelijk werd voor twee personen van hetzelfde geslacht om te trouwen, ook het aan het licht komen van een heteroseksuele geaardheid een reden tot nietigverklaring kan zijn.

Toch besloot de jury dat in dit geval het bewijsmateriaal te gering was. De verklaring van de hoofdgetuige, een ex partner van de aanklager, werd in twijfel getrokken. Het is volgens het gerecht geen vaststaand feit dat het verbergen van een geaardheid tot de nietigverklaring van het huwelijk leidt. In dit geval kon namelijk niet bewezen worden dat door het verzwijgen van de echtgenoot van daden vóór het huwelijk, de echtgenote tekort schoot binnen dat huwelijk.

De beklaagde, Javier Vilalta, een advocaat uit Valencia, toonde zich opgelucht met de nieuwe uitspraak . “Ik voel me niet als iemand die gewonnen heeft, maar als iemand wiens eer hersteld is. In dit proces leek men te zijn vergeten dat er zoiets als biseksualiteit bestaat, en dat seksualiteit ook evolutie kent. Men leek bepaalde praktijken te willen bestraffen ten voordele van anderen.”

De nietigverklaring van het huwelijk is nog steeds een maatregel die slechts bij uitzondering wordt toegepast. Voor men zo ver gaat is er altijd eerst de mogelijkheid tot scheiding.

Vilalta besloot dat het goed is het LGTB (Lesbian, Gay, Biseksueel en Transgender) collectief positief in de media te brengen, tegen de achtergrond van angst en geweld die mensen van een alternatieve geaardheid nog steeds achtervolgt. Het proces werd door de Spaanse media met argusogen gevolgd, en zal ongetwijfeld van invloed zijn op toekomstige uitspraken binnen dezelfde problematiek.