MADRID – Geld pinnen kost geld. Hoe vreemd dit dan ook mag klinken, het is een feit. Over het algemeen is het pinnen en geld opnemen binnen de eurolanden gratis maar er zijn uitzonderingen. Pinnen is in feite overal gratis maar als je bij een betaalautomaat geld wilt opnemen/pinnen dan kun je voor verrassingen komen te staan in Spanje. Praktisch alle banken in Spanje rekenen voor het geld opnemen een commissie waarvan de hoogte afhankelijk is van welke bank en het te pinnen bedrag. Nederlandse banken vragen tegenwoordig ook geld voor het buitenlands pinnen.
Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen pinnen in winkels en geld opnemen met je pin- en/of bankpas in Spanje. Betalen in winkels met je Nederlandse of Belgische bankpas kost in eurolanden in principe niets extra, ook niet in Spanje. Heb je een betaalpas met het Maestro- of V Pay-logo, dan kun je gewoon pinnen als de winkel ook zo’n logo heeft. LET OP want niet alle Nederlandse bankpassen werken in de winkels in Spanje.
Spaanse bankklanten moeten ook vaak in eigen land een bepaalde commissie betalen als ze bij een andere bank of geldautomaat geld opnemen. Als er transactiekosten voor het pinnen gevraagd worden moet dat op de pinautomaat vermeld staan met een sticker en moet dat ook op het scherm verschijnen alvorens te pinnen. Daarbij verschijnt meestal een tekst in beeld die aangeeft dat het pinnen een commissie heeft maar dat dit de klant niets kost en wordt doorberekend aan de bank van de pinnende klant. Daarbij moet het commissiebedrag vermeld worden. Het is aan de bank van de pinnende persoon of die kosten doorberekend worden.
Het zijn echter de Nederlandse banken die steeds vaker dat geld terugvragen aan hun klanten of een eigen commissie hanteren. Bij de Rabobank bij het ‘DirectPakket’, het ‘BasisPakket’ en het ‘StudentenPakket’ betaal je 0,75 euro om geld te pinnen in het buitenland. Bij ING betalen klanten met een ‘Oranjepakket met Korting’ 0,80 eur per geldopname. Bij ABN AMRO betaal je 5,00 euro plus een half procent over het opgenomen bedrag als je in een jaar meer dan 17.500 euro hebt opgenomen, zoals vermeld op de website van RADAR.
Pinautomaten ATM (Let op)
Ook in Spanje zie je ze steeds vaker, private pinautomaten zoals die van ATM waar men kan pinnen. Deze pinautomaten die niet bij een Spaanse bank horen zie je hoofdzakelijk in toeristische gebieden en op die plaatsen waar de normale Spaanse pinautomaten verdwenen zijn. Er mogen bij het pinnen bij deze pinautomaten transactiekosten berekend worden, houdt daar dus rekening mee. Ook in dit geval moet dit worden aangegeven op het scherm en/of door middel van een sticker. LEES HIER MEER in een uitgebreid artikel.