26 juli: Internationale Opa- en Omadag in Spanje

26 juli: Internationale Opa- en Omadag in Spanje
Beeld: via canva.com & freepik

26 juli: Internationale Opa- en Omadag in Spanje

Er zijn verschillende nationale en internationale dagen van de grootouders of opa- en omadagen, maar in Spanje is gekozen voor 26 juli. Deze datum staat in Spanje bekend als de ‘Día de los Abuelos’ omdat in katholieke landen is gekozen voor 26 juli. Dat is de dag waarop de katholieke liturgie Sint-Joaquin en Sint-Anna herdenkt, ouders van de Maagd Maria en dus grootouders van Jezus.

Elk jaar op 26 juli staat men in Spanje en diverse andere landen even stil bij de opa’s en oma’s op de Internationale Grootouderdag. Dat wil niet zeggen dat deze datum in alle landen hetzelfde is, want in Nederland en België viert men op 4 juni de Nationale Opa- en Omadag, in de Verenigde Staten en veel andere landen op 12 september de International Grandparents Day.

Grootouders spelen een cruciale rol in de Spaanse samenleving, waar familiebanden bijzonder hecht zijn. Vooral in tijden van economische druk en werkdruk fungeren grootouders als de steunpilaren van het gezin. Ze bieden niet alleen emotionele support, maar nemen vaak ook een actieve rol in de dagelijkse zorg en opvoeding van hun kleinkinderen.

Dit is vooral belangrijk in een samenleving waar de kosten voor kinderopvang hoog kunnen zijn, en waar ouders vaak lange werktijden hebben. Grootouders begeleiden kinderen naar school, helpen met huiswerk, en zorgen vaak voor de warme maaltijd. Hun aanwezigheid en betrokkenheid versterken de familiebanden en dragen bij aan een stabiele en liefdevolle omgeving voor de jongere generaties.

Het is niet helemaal bekend hoeveel opa’s en oma’s Spanje heeft, maar via de bevolkingscijfers weten we wel dat Spanje meer dan 9,3 miljoen 65-plussers heeft waar ongetwijfeld veel opa’s en oma’s tussen zitten.

Ga naar de inhoud