Acht op de tien Spanjaarden zegt ondanks de eigen financiële situatie gelukkig te zijn

Acht op de tien Spanjaarden zegt ondanks de eigen financiële situatie gelukkig te zijn
Beeld: via canva.com

Acht op de tien Spanjaarden zegt ondanks de eigen financiële situatie gelukkig te zijn

Volgens het Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CIS) voelt 80% van de Spanjaarden zich gelukkig. Opvallend is dat 35% van hen geld en werk noemt als belangrijke factoren die hun geluk zouden vergroten. In totaal geeft 20% aan dat een verbetering van hun economische situatie of omgeving hen gelukkiger zou maken. Bijna 16% denkt dat vooruitgang op het werk hun geluksniveau zou verhogen.

In het recente onderzoek Felicidad y valores sociales (Geluk en sociale waarden) van de overheid werden de meningen van meer dan 2800 mensen geanalyseerd met betrekking tot psychologische en sociale kwesties. Van deze groep beschouwt een prominente 80% zichzelf als gelukkig, terwijl 11% direct aangeeft zich “niet” gelukkig te voelen.

De economie en de werkgelegenheidssituatie worden genoemd als de belangrijkste factoren die de situatie van alle respondenten zouden kunnen verbeteren, met een totaal van 35%. Gezondheid staat op de tweede plaats, waar één op de tien deelnemers mee te maken heeft, gevolgd door sociale, familiale en emotionele relaties (8,1%).

De belangrijkste verbeterpunten hebben vooral te maken met financiën. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat 45% van de Spanjaarden moeite heeft om rond te komen. Daarentegen geeft 41% aan dat ze het ‘gemakkelijk’ kunnen verdragen en 8,8% haalt het zelfs ‘heel gemakkelijk’.

De politieke ideologie van Spanjaarden is de afgelopen jaren aanzienlijk veranderd. Na het einde van het Franco-regime in 1975 groeide de steun voor democratische waarden snel. Tegenwoordig omarmen de meeste Spanjaarden progressieve ideeën, zoals gelijke rechten, sociale rechtvaardigheid en milieubescherming.

Uit een recent onderzoek van het Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CIS) blijkt dat ongeveer 45% van de Spanjaarden zichzelf identificeert als links of centrum-links, terwijl 25% zichzelf ziet als rechts of centrum-rechts. De overige 30% beschouwt zichzelf als politiek midden.

Deze verdeling komt ook tot uiting in de stemvoorkeuren van Spanjaarden. Tijdens de laatste parlementsverkiezingen in 2019 behaalden linkse partijen zoals PSOE en Podemos samen 43% van de stemmen, terwijl de conservatieve PP en Vox ongeveer 33% van de kiezers aantrokken.

Het is opvallend dat jongere Spanjaarden over het algemeen progressiever zijn dan hun ouders. Uit onderzoek blijkt dat 60% van de kiezers onder de 30 jaar links of centrum-links stemt, terwijl slechts 35% van de 65-plussers dat doet. Dit laat zien dat er een duidelijke generatiekloof is als het gaat om politieke voorkeuren in Spanje.

Ga naar de inhoud