Controverse rond het knipperende oranje stoplicht bij overstekende voetgangers in Spanje

Controverse rond het knipperende oranje stoplicht bij overstekende voetgangers in Spanje
beeld: Canva
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Spanje schijnt nog een van de weinige zoniet het enige land binnen Europa te zijn waar het knipperende oranje stoplicht wanneer voetgangers met groen licht oversteken bestaat. Volgens de Spaanse verkeersdienst DGT zijn in 2019 en 2020 in totaal 82 personen overleden en raakten 515 voetgangers gewond na een aanrijding op een plaats waar een oranje knipperend stoplicht stond. Toch wil de DGT deze stoplichten niet weghalen.

In het Verenigd Koninkrijk heeft de overheid na een onderzoek de situatie van de oranje knipperende stoplichten gewijzigd en de Safer Roads Foundation (SRF) richt nu haar pijl op Spanje. Volgens SRF ontstaan er gevaarlijke en potentieel dodelijke situaties met knipperende oranje stoplichten voor automobilisten terwijl op hetzelfde moment er groene stoplichten zijn voor voetgangers.

Volgens het Britse SRF is Spanje nu nog het enige land waar dit soort stoplichten te vinden zijn, niet alleen binnen Europa maar zelfs ter wereld. “Dat een kind, dat correct de instructie van de ‘groene man’ opvolgt om over te steken kan worden gedood door een oranje knipperend stoplicht is buitengewoon zorgwekkend”, zei SRF-voorzitter Michael Woodford.

De Spaanse verkeersdienst Dirección General de Tráfico (DGT) heeft na de publicatie in het eigen online magazine dat HIER te bekijken is (op pagina 19) aangegeven niets te veranderen aan de huidige situatie. Deze is perfect gereguleerd in de Spaanse verkeerswet en voldoet aan alle eisen. Volgens een woordvoerder van de DGT doen de meeste problemen zich in Spanje voor bij wegen met meerdere rijstroken zonder kruising of bij meerdere rijstroken met een bocht naar rechts op de plaats van het problematische stoplicht. 

Op de momenten dat er een oranje knipperend stoplicht is voor de automobilist en een groen wandelend mannetje voor de voetganger, menen beiden dat ze voorrang hebben. De regel is echter dat de meest kwetsbare weggebruiker, in dit geval dus de voetganger, altijd voorrang heeft. Zo wordt dat tijdens de rijlessen ook aangeleerd en zou iedere weggebruiker dat dus ook moeten weten.

In Spanje werden twee proeven uitgevoerd, een op een rotonde in Burgos en een bij een kruispunt in Benidorm. In Benidorm concludeerde men dat het beter is dat het stoplicht voor de automobilist altijd op rood staat als een voetganger of fietser moet oversteken. Diezelfde conclusie werd ook in Burgos getrokken, met name op die momenten dat het extra druk is en het overzicht op de gevaarlijke situaties minder goed is.

Wat zijn de mogelijke oplossingen waar de DGT wellicht wel voor open staat? Het niet gebruiken van deze stoplichten op wegen zonder kruispunten met meerdere rijstroken waarbij de stoplichten moeten samenvallen met rood voor de automobilist en groen voor de voetganger. In geval van wegen waar men rechtsaf moet slaan kunnen de stoplichten gehanteerd blijven op wegen met meerdere rijstroken als de periode van samenhang van oranje en groen korter is dan 5 seconden. Voorlopig wordt er echter niets gewijzigd in Spanje en blijft dit volgens het SRF het enige land ter wereld waar dit soort stoplichten nog voorkomt.