Dit is het paradijs van de laagbetaalde callcenters op 11 kilometer van de Spaanse grens

Dit is het paradijs van de laagbetaalde callcenters op 11 kilometer van de Spaanse grens
Beeld: via canva.com

Dit is het paradijs van de laagbetaalde callcenters op 11 kilometer van de Spaanse grens

Niet iedereen heeft het even hard getroffen wat betreft zijn of haar baan. Zeker niet wanneer grote bedrijven speculeren om hun arbeiders zo weinig mogelijk te betalen. Net over de Spaanse grens in Portugal liggen heel wat Spaanse callcenters. Op die manier komen die centers er mee weg veel geld te besparen op de rug van hun werknemers.

Naast een autowerkplaats in het industriepark aan de Avenida Europa van de Portugese stad Elvas zien we een groepje arbeiders. Ze staan buiten op straat te roken en drinken koffie. Het zijn werknemers van de bedrijven Marktel en Covisian, twee grote spelers binnen de wereld van de callcenters die hun diensten in Spanje aanbieden.

In deze uithoek van Portugal op slechts 11 kilometer van het Spaanse Badajoz beantwoorden hun collega’s dagelijks duizenden telefoontjes uit Spanje. De bedrijven bieden uiteenlopende diensten aan. Zowel wie in een ver land door een mug werd gebeten en de verzekering belt als iemand die met de wagen met pech staat kan hier terechtkomen. Niemand die belt weet waar de persoon aan de andere kant eigenlijk zit.

Een deel van de werknemers woont in Badajoz, maar werkt hier. Niet altijd evident, want in Portugal is er 1 uur verschil met Spanje. En ook het loon is naar Portugese standaarden een stukje lager. Het minimum salaris ligt in Portugal op 820 euro, tegenover de 1050 euro van Spanje. In Portugal werken zo ondertussen duizenden Spanjaarden voor callcenters.

Teleperformance is bijvoorbeeld één van de grote spelers die in Lissabon 11 callcenters heeft. Met 14.500 werknemers is het bedrijf nu de derde grootste privéwerkgever. Online staan vacatures in het Italiaans, Grieks, Turks of Spaans. Spanjaarden die in Extremadura of Andalusië geen ander werk vinden, kiezen voor een baan in Portugal als laatste uitweg. Extremadura is zo bijvoorbeeld de Spaanse gemeenschap die het snelst bevolking verliest. In 2024 verlieten elke dag 14 mensen de streek.

Naast de lage lonen kampt Portugal trouwens met een hoge levenskost. Het hoeft weinig verbeelding dat de situatie voor veel mensen problematisch wordt.