Verplichte toeristen administratie in Spanje is voorlopig uitgesteld (UPDATE)

Verplichte toeristen administratie in Spanje is voorlopig uitgesteld
beeld: ai-beeld / redactie

Zoals we al eerder aangaven, moeten toeristische bedrijven in Spanje vanaf 1 oktober 2024 verplicht informatie over toeristen aan de overheid doorgeven voor veiligheidsredenen. Deze wet komt uit 2021, maar de naderende deadline heeft geleid tot aandacht van zowel nationale als internationale media. Door klachten uit de reisbranche is er echter besloten om de invoering opnieuw uit te stellen, en nu voorlopig tot 2 december 2024.

administratie 1
De verplichte uitgebreide toeristen administratie in Spanje is gedeeltelijk uitgesteld
Spanje heeft besloten om de verplichte toeristenadministratie deels uit te stellen. Vanaf 2 december 2024 zullen bedrijven in de toeristische sector wel gegevens moeten delen, maar alleen de informatie die ze momenteel al registreren. Ze hoeven dus geen uitgebreide of persoonlijke gegevens te verzamelen en door te geven.
logo1 1www.spanjevandaag.com

De recente beslissing van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken om de invoering van de toeristenadministratie uit te stellen, heeft geleid tot een golf van opluchting binnen de reis- en toerismesector. Voor veel reisagentschappen, hotels en andere betrokken partijen betekent dit een tijdelijke verlichting van de druk die ze voelen door de nieuwe eisen voor registratie en identificatie van reizigers.

De toeristenadministratie betreft de verplichte registratie van gegevens van reizigers door bedrijven in de toeristische sector. Deze regels zijn bedoeld om de veiligheid van iedereen te waarborgen en in te spelen op de groeiende zorgen over terrorisme en criminaliteit. Aanvankelijk zou deze regeling uit 2021 op 2 juni 2023 ingaan, maar dat is twee keer uitgesteld naar 31 januari en 1 oktober 2024. Nu is de datum vanwege een derde uitstel verplaatst naar 2 december 2024.

De redenen achter deze nieuwe regeling zijn begrijpelijk, maar de uitvoering roept vragen op. De verwachting is dat alle toeristische dienstverleners, waaronder reisbureaus, hotels, campings, autoverhuurbedrijven en online verhuurplatforms, gedetailleerde informatie over hun klanten moeten verstrekken. Dit omvat vaak gevoelige persoonlijke informatie die niet altijd eenvoudig te verzamelen is.

De reacties vanuit de toeristensector op de uitgestelde invoering van de toeristenadministratie zijn overwegend positief. Diverse organisaties zoals CEAV, Acave, Fetave en UNAV hebben hun tevredenheid geuit over het besluit en benadrukken de noodzaak om verdere wijzigingen aan te brengen in de regelgeving voordat deze definitief wordt geïmplementeerd.

Deze organisaties, die al meer dan twee jaar de kans hebben gehad om zich aan te passen, hebben laten weten graag samen te willen werken met het ministerie van Binnenlandse Zaken en andere betrokken instanties. Ze zoeken naar oplossingen die zowel de veiligheid waarborgen als het administratieve proces vergemakkelijken.

Hoewel er enige opluchting is, blijven veel belangenorganisaties aandringen op de totale uitsluiting van reisbureaus van deze verplichtingen. Ze pleiten ervoor dat gegevens die al worden verzameld door serviceproviders niet opnieuw hoeven te geleverd door tussenpersonen.

De verplichte toeristenadministratie is alleen van toepassing op bezoekers die op vakantie naar Spanje komen. Dit geldt dus niet voor buitenlanders die al geregistreerd zijn in Spanje, zoals degene die naar hun tweede huis reizen of er permanent wonen.