Sigaretten in 15 jaar tijd dubbel zo duur geworden in Spanje terwijl het aantal rokers met de helft daalde

Sigaretten in 15 jaar tijd dubbel zo duur geworden in Spanje terwijl het aantal rokers met de helft daalde
beeld: 123rf
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Het aantal rokers daalt elk jaar een beetje maar de gegenereerde belastinginkomsten zijn voor de Spaanse overheid hetzelfde gebleven omdat de prijzen zijn gestegen. In 15 jaar tijd daalde het aantal rokers in Spanje met 50% maar stegen de gemiddelde prijzen voor sigaretten ook met 50%.

In 2006 kostte een pakje sigaretten gemiddeld 2,25 euro maar 15 jaar later is die gemiddelde prijs per pakje sigaretten in 2020 gestegen naar 4,53 euro. Die gemiddelde prijs zal vanaf 2021 weer iets hoger worden nadat gedurende twee jaar de prijzen nagenoeg niet zijn veranderd.

In de afgelopen weken hebben de belangrijkste tabaksbedrijven die actief zijn in Spanje (Philip Morris, Altadis, Japan Tobacco International en British American Tobacco) al de verkoopprijs van tientallen van hun sigarettenmerken verhoogd. Sommige van de best verkochte merken (Marlboro, Camel, Winston, Chesterfield, Fortuna en Lucky Strike) hebben de prijs van sommige van hun versies zelfs met vijftien cent verhoogd.

De officiële cijfers van de Comisionado para el Mercado de Tabacos laten geen twijfel bestaan: sinds 2006, toen de zogenaamde ‘antirookwet’ van kracht werd, is de verkoop van sigaretten tot minder dan de helft gedaald. In Spanje worden momenteel jaarlijks zo’n 2,2 miljard sigarettenverpakkingen op de markt gebracht vergeleken met 4,5 miljard in 2006. De bestedingen tussen 2006 en 2020 blijven door de prijsstijging echter op zeer vergelijkbare niveaus, boven de 10 miljard euro.

De belastinginkomsten uit de bijzondere tabaksbelasting schommelen in deze periode tussen de circa 6 en 7 miljard euro waarvan circa 90% afkomstig is uit de verkoop van sigaretten (cigarillos) en de rest uit de verkoop van sigaren (puros), shag (tabaco de liar) en pijp (pipa). Als je daar de IVA (btw) bij optelt dan stijgen de inkomsten naar 9 miljard euro. Bijna 78% van de sigarettenprijs bestaat uit belasting.