MADRID – De Spaanse verkeersdienst DGT wil in het jaar 2024 de traditionele gevarendriehoeken die men op het wegdek dient te plaatsen bij pech of een ongeval, vervangen voor andere meer veilige methodes van signalering. Dat wil de DGT doen door middel van elementen die genoeg licht geven om andere automobilisten voor een gevaarlijke situatie te waarschuwen.
De Dirección General de Tráfico (DGT) wil dat automobilisten vanaf 2 januari 2024 geen gebruik meer maken van gevarendriehoeken (triángulos) om gevaarlijke situaties op de weg aan te geven maar door speciale lichten, te vergelijken met de verlichting die de politie in undercover gebruikt op hun voertuigen. Op dit moment is het niet verplicht om iets dergelijks bij zich te hebben maar wordt het wel aangeraden.
De DGT erkend dat het uit een voertuig, welke vaak al fout op de weg staat, stappen om daarna een gevarendriehoek te plaatsen voor de automobilist gevaarlijke situaties kan opleveren.
Dat het plaatsen van gevarendriehoeken gevaarlijk kan zijn blijkt uit dat er in 2019 tenminste 20 personen om het leven zijn gekomen toen zij een gevarendriehoek wilden plaatsen. In 2019 is het aantal overleden voetgangers op de wegen gestegen naar 117 waarbij het niet helemaal bekend is of het hier om gevarendriehoeken ging.
Spanje
Op dit moment is het in Spanje verplicht om twee gevarendriehoeken in de auto te hebben, een om voor de auto en een om achter de auto te plaatsen in geval van pech of een ongeval. Voertuigen met een buitenlands kenteken moeten verplicht één gevarendriehoek bij zich hebben in Spanje.
Bij pech of een ongeval buiten de bebouwde kom moet de gevarendriehoek circa 50 m achter het voertuig worden geplaatst. Een eventuele tweede gevarendriehoek moet circa 50 m vóór het voertuig worden geplaatst.
Op eenrichtingswegen of wegen met meer dan drie rijstroken kan worden volstaan met het plaatsen van een enkele gevarendriehoek die 50 m achter het voertuig geplaatst moet worden.
Nederland
In Nederland is het niet verplicht om een gevarendriehoek in een voertuig te hebben maar het wordt wel aangeraden. In geval van pech of een ongeval dient men een gevarendriehoek 30 m van het voertuig te plaatsen en altijd in de richting van het verkeer waarvoor een voertuig gevaar oplevert. Als er geen gevarendriehoek is dan moeten naderende bestuurders gewaarschuwd worden door middel van de waarschuwingslichten.
België
In België is het wel verplicht om één gevarendriehoek bij zich te hebben die in geval van pech of ongeval 100 (autosnelweg) tot 30 m (andere wegen) achter het voertuig geplaatst dient te worden. Binnen de bebouwde kom dient de gevarendriehoek bij of tot 30 m achter het voertuig geplaatst te worden.
Veiligheidsvestje
Naast de gevarendriehoeken dienen bestuurders en passagiers in Spanje ook verplicht een veiligheidshesje te dragen bij pech of een ongeval buiten de bebouwde kom. Veiligheidshesjes moeten binnen Europa voldoen aan de EN471-norm (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen). Dit is in België ook verplicht maar in Nederland niet.