Spanje heeft met 187 stemmen voor en 156 tegen een nieuwe staatsbegroting

Spanje heeft met 187 stemmen voor en 156 tegen een nieuwe staatsbegroting
beeld: Congreso de los Diputados / La Moncloa
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Het is de coalitieregering van PSOE met Unidas-Podemos donderdag gelukt om de staatsbegroting 2023 met een meerderheid in het Spaanse parlement aan te nemen. De tekst zal nu naar de Senaat gaan al wordt niet verwacht dat dit problemen zal opleveren. Het lukte premier Pedro Sánchez om een meerderheid van 187 voor-stemmers te krijgen terwijl 156 parlementariërs tegen stemden.

Na veel politiek debat en getouwtrek met concessies van alle betrokken politieke partijen, is het de coalitieregering PSOE-Unidas-Podemos donderdag gelukt om de staatsbegroting 2023 aan te nemen. 187 parlementariërs van 10 politieke formaties (PSOE, Unidas Podemos, ERC, PNV, EH Bildu, PDECat, Coalición Canaria, Más País, Compromís en PRC) kozen voor deze ‘Presupuestos Generales del Estado de 2023’ terwijl 156 parlementariërs van 8 politieke formaties (PP, Foro, UPN, Cs, Vox, Teruel Existe, CUP en Junts) tegen stemden. 

De staatsbegroting 2023 van de Spaanse coalitieregering is met 187 stemmen aangenomen in het Spaanse parlement en zal nu naar de Senaat gaan voor goedkeuring waarna de staatsbegroting op 1 januari 2023 beginnen. Het is de derde staatsbegroting van de huidige Premier Pedro Sánchez die op rij wordt aangenomen, iets wat sinds 2015 niet meer gebeurde in Spanje. In 2021 gebeurde dat nog met 188 voor-stemmers en 159 tegen-stemmers.

Deze staatsbegroting heeft de hoogste overheidsuitgaven en productieve investeringen in de geschiedenis. Zes van elke tien euro’s gaat naar overheidsbeleid, waaronder gezondheidheidszorg en algemene zorg waarbij het grootste deel van de uitgaven naar pensioenen gaat (11,4% meer dan het voorgaande jaar).

Weliswaar werd de staatsbegroting 2023 met een meerderheid aangenomen, niet alle politieke partijen zijn even blij. Zo spreekt de grootste oppositiepartij PP over een bevestiging en aanname van de leugens van Sánchez en een hypotheek voor de inwoners van Spanje. De extreemrechtse partij VOX spreekt over een belachelijke ideologische staatsbegroting die het land tot een reünie zal brengen waarmee premier Sánchez laat zien dat hij koste wat kost in de regering wil blijven om zijn ambtstermijn in 2023 te beëindigen. De oranje-partij Ciudadanos beschuldigt de regering ervan de inwoners van Spanje als dom te behandelen met deze staatsbegroting die vol leugens en misleidingen staat.