Zes op de tien Spanjaarden kiest nog steeds voor contant geld als belangrijkste betaalmiddel

Zes op de tien Spanjaarden kiest nog steeds voor contant geld als belangrijkste betaalmiddel
beeld: via canva.com

Uit een nieuw onderzoek van de Banco de España blijkt dat 57% van de Spaanse bevolking dagelijks contant geld gebruikt als hun voornaamste betaalmiddel. Hoewel dit percentage lager ligt dan in 2023, toen het 65% bedroeg, blijft contant geld een voorkeur houden, zelfs met de opkomst van digitale betaalmiddelen.

De studie, gebaseerd op meer dan 5000 interviews en 1600 enquêtes bij kleine bedrijven en horecazaken, toont interessante trends. Zo zijn mensen boven de 55 jaar en personen met een lagere opleidingsachtergrond de grootste gebruikers van contant geld. Voor hen zijn gemak en gewoonte de belangrijkste redenen om cash te blijven gebruiken.

Jongere generaties daarentegen kiezen steeds vaker voor alternatieve betaalmethoden. De leeftijdsgroep van 25 tot 54 jaar gebruikt vooral bankkaarten, terwijl jongeren tussen 18 en 24 jaar opvallend vaak betalen met mobiele apparaten (35%).

Ondanks de groeiende acceptatie van kaarten en mobiele betalingen blijft in fysieke winkels contant geld de favoriet. Bij transacties tussen particulieren is dit nog duidelijker: 63% gebruikt cash, gevolgd door de populaire betaalapp Bizum, dat door 33% wordt gebruikt.

Het rapport wijst ook uit dat de meeste mensen geen significante veranderingen in hun betaalgedrag verwachten in het komende jaar. Wel zijn jongeren (39%) meer geneigd te voorspellen dat ze minder contant geld zullen gebruiken. Voor de meeste Spanjaarden blijven pinautomaten de belangrijkste bron van contant geld.

Interessant is dat slechts een kwart van de ondervraagden bekend is met het concept van de digitale euro. Toch toont 22% van de mensen interesse om dit als aanvullende betaalmethode te gebruiken, met opnieuw de jeugd als grootste voorstander.

Tot slot blijkt uit het onderzoek dat de meerderheid van de bevolking zelden de echtheid van ontvangen biljetten controleert, terwijl de helft van de winkels dit wel standaard doet.