Aantal hotelovernachtingen in maart in Spanje met 61% gedaald

Aantal hotelovernachtingen in maart in Spanje met 61% gedaald
beeld: Freepik
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Volgens de gegevens van het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) is het aantal hotelovernachtingen in de maand maart met -61,1% gedaald in vergelijking met dezelfde maand in 2019. Dat is uiteraard ook niet zo verwonderlijk omdat vanwege de corona-crisis in Spanje op 15 maart de noodtoestand werd afgekondigd en op 26 maart alle hotels en toeristische accommodaties gesloten werden.

In maart vonden er 8,3 miljoen hotelovernachtingen plaats wat -61,1% minder is dan maart 2019. Wat betreft de Spaanse (nationale) toeristen daalde dit met -64,9% en wat betreft internationale toeristen daalde dit met -58,9%, aldus het INE. De daling zit in dezelfde lijn als januari en februari waarin het aantal hotelovernachtingen in Spanje ook al met -21,6% daalde ten opzichte van vorig jaar.

Regio’s

De meeste hotelovernachtingen bij de Spaanse (nationale) toeristen vonden plaats in Andalusië met 23,2% van het totaal gevolgd door Catalonië met 12,1%, de Madrid regio met 11,9%, de Valencia regio met 10,9%, Castilië en León met 6,5%, de Canarische Eilanden met 6,2% en Aragón met 5,4%.

Bij de internationale (buitenlandse) toeristen is een ander beeld te zien en vonden de meeste hotelovernachtingen plaats op de Canarische Eilanden met 46% van het totaal gevolgd door Catalonië met 13,8%, Andalusië met 13,8%, Madrid regio met 8%, Valencia regio met 7,8% en de Balearen met 5,9%.

Nationaliteiten

Als we kijken naar de buitenlanders die in de maand maart naar Spanje kwamen dan is te zien dat (zoals altijd) de Britten met 23,5% van het totaal aantal hotelovernachtingen de grootste groep waren gevolgd door de Duitsers met een aandeel van 21,6%. Maar bij deze twee belangrijke internationale groepen toeristen daalden de hotelovernachtingen in maart met -57,3% in het geval van de Britten en -54,9% wat betreft de Duitsers.

De Nederlandse toeristen hebben een aandeel van 3,9% van het totaal wat bij de Belgische vakantiegangers 2,9% is. Ook bij de Nederlanders daalde het aantal hotelovernachtingen met -57,5% wat bij de Belgen -59,2% was.

Bekijk HIER de informatie van het INE (PDF)