Vakbonden Spanje roepen op tot de ‘Dag van de Arbeid’ manifestaties op 1 mei

Vakbonden Spanje roepen op tot de ‘Dag van de Arbeid’ manifestaties op 1 mei
beeld: Freepik
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – De twee grootste vakbonden CCOO en UGT in Spanje hebben opgeroepen om de straten op te gaan op zondag 1 mei, de ‘Dag van de Arbeid’. Dat doen de vakbonden met de slogan ‘La solución: subir salarios, contener precios, más igualdad’ ofwel ‘De oplossing: lonen verhogen, prijzen controleren, meer gelijkheid’.

Met nog steeds 3.103.800 werklozen in Spanje en een werkloosheidspercentage van 13,3% heeft Spanje nog steeds te maken met miljoenen mensen die geen baan kunnen vinden. Daar tegenover staat dat er ook bijna 20,2 miljoen inwoners van Spanje wél werken en een baan hebben wat een percentage is van 58,65%. 

Maar de hoge werkloosheid is niet het enige probleem in Spanje want daar bovenop komt de torenhoge inflatie waardoor de lage salarissen niet meer genoeg zijn om de hoge kosten te kunnen betalen. Daarom willen de vakbonden CCOO en UGT dat hun leden de straten van de belangrijkste steden op gaan, iets wat traditioneel elk jaar gebeurt op 1 mei, de ‘Día del trabajo’ die dit jaar op een zondag valt.

De slogan dit jaar geeft eigenlijk al aan waarom men de straten op gaat. ‘La solución: subir salarios, contener precios, más igualdad’ ofwel, de oplossing is het verhogen van de salarissen, het controleren van de consumentenprijzen en ervoor zorgen dat er meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen is op de werkvloer. Zoals altijd vindt de grootste manifestatie plaats in Madrid op zondag 1 mei om 12 uur waar men vanaf de Gran Vía  naar de Plaza de España loopt om te eindigen bij de Puerta del Sol.

1 mei is een feestdag in bijna alle Europese landen waaronder ook Spanje en België (Feest van de Arbeid) maar vreemd genoeg niet in Nederland. Zoals altijd kan er een link gemaakt worden met een katholiek feest zoals in dit geval de dag van Sint Jozef als arbeider. Aan de 1 meiviering als viering van de arbeidersbeweging ligt echter ook de invoering van de achturige werkdag ten grondslag, iets dat eind 19e eeuw veelvuldig werd ingevoerd in Europa, eerst in Groot Brittannië en daarna andere landen.

In Spanje is de ‘Día Internacional de los Trabajadores’ of ‘Primero de Mayo’ een nationale feestdag en dus een vrije dag in het hele land (in 2022 valt deze op een zondag waardoor diverse autonome regio’s de vrije dag naar maandag 2 mei hebben verplaatst). Het is echter ook een dag waarbij de Spaanse vakbonden oproepen om te demonstreren tegen de overheid en om betere werkomstandigheden te eisen. Veel Spanjaarden trekken zich echter niet zoveel aan van demonstraties etc. en vieren gewoon een gezellige vrije dag met de familie. In 2021 valt 1 mei echter op een zondag dus veel mensen hebben dan al vrij tijdens de ‘Puente de Mayo’.

Nederland en België

In Nederland is de ‘Dag van de Arbeid’ alleen op de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) een officiële feestdag. Wel werden er vanouds  bijeenkomsten georganiseerd door de SDAP (later PvdA) en de CPN. Tot in de jaren tachtig hield de CPN op 1 mei een jaarlijkse betoging in Amsterdam. Voor de werknemers van de gemeente Amsterdam is 1 mei sinds vele decennia een vrije dag.

In veel landen (onder andere België, Frankrijk en Spanje) is 1 mei een doorbetaalde vrije dag. In Nederland geldt dit in het algemeen niet voor arbeiders, maar wel voor een kleine groep ambtenaren, banken en beurshandelaren. Ook werknemers van vakbonden zijn op deze dag vrij. De grondtoon van de ‘Dag van de Arbeid’ is heden ten dage het gevoel van internationale verbondenheid.