Verrassend genoeg is 56% van de PSOE-stemmers vrouwelijk. Waarom is dat zo, en kan die vrouwelijke stem het verschil maken voor de huidige Spaanse premier Pedro Sánchez tijdens de autonome regionale verkiezingen op zondag 28 mei?
De politieke keuze van een individu wordt door vele factoren beïnvloed. Leeftijd en locatie zijn twee belangrijke voorbeelden. Wie 65 is, heeft andere perspectieven dan iemand van 25. En wie in een arme buurt in Sevilla woont, heeft andere prioriteiten dan een zakenman uit Madrid. Ook geslacht blijkt van invloed te zijn. Zo vertoont een meerderheid van de vrouwen een ander stemgedrag dan mannen.
Een van de voornaamste verklaringen is bijvoorbeeld dat de vrouw de beslissing op wie ze gaat stemmen gemiddeld later maakt. Vrouwen zijn minder bezig met de politieke actualiteit. Wanneer de peilingen worden afgenomen, hebben ze ook vaker nog geen mening klaar. Dat terwijl mannen minder voorzichtig neigen te zijn en al snel een minder berekend antwoord geven.
Het percentage mensen dat tot het laatste moment twijfelt, is klein. En toch, terwijl het er op vele plaatsen naar uitziet dat het een nek-aan-nekrace wordt tussen links en rechts, maakt ook die groep misschien wel het verschil.
Linkse partijen als de PSOE van Pedro Sánchez scoren gewoonlijk met progressieve thema’s als gendergelijkheid. Het is dan ook logisch dat zijn partij nu volop inzet op de twijfelende groep vrouwen.
Bovendien stemmen vrouwen meer op links dan mannen en vice versa. Bij de linkse stemmen zijn 56% vrouwen, bij de rechtse slechts 45%. De PSOE is met 55% vrouwen de meest vrouwelijk gesteunde partij. Het extreemrechtse VOX daarentegen heeft een electoraat van 68% mannen.
Een precieze verklaring voor dat fenomeen is moeilijk. Vrouwen kijken misschien wel eerder naar pragmatische thema’s als gezondheid, onderwijs, de hypotheek of de winkelmand. Hun stem is dus minder ideologisch, en komt vaker bij de PSOE (gematigd links) of PP (gematigd rechts) terecht.
Vrouwen zouden gemiddeld ook meer op zoek zijn naar zekerheid en veiligheid ten overstaan van een onzekere toekomst van klimaatverandering en geopolitieke moeilijkheden. Daarom zoeken velen naar een staat die hen beschermt tegenover die onzekerheid. Een socialistische partij als de PSOE is dan ook een goede keuze.
Pedro Sánchez trekt naar de gemeenteverkiezingen met een pro-gelijkheid discours. Hij wil een nieuw, rustig sociaal klimaat creëren via economische steunmaatregelen. In een klimaat waar die thema’s het goed lijken te doen bij vrouwen en waar veel vrouwen nu nog twijfelen, zal de vrouwelijke stem zondag de PSOE uiteindelijk dus waarschijnlijk goed doen.