Pas op in Spanje voor de telefoonfraude met een korte oproep of de ‘wangiri-truc’

Pas op in Spanje voor de telefoonfraude met een korte oproep of de ‘wangiri-truc’
beeld: via canva.com
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Een terugkerende telefoonfraude baart de Guardia Civil in Spanje zorgen. Het heet de ‘wangiri-truc’ en het middel om deze te plegen is de mobiele telefoon die iedereen bij zich heeft. De Spaanse politie heeft via haar sociale media gewaarschuwd voor deze fraude die zich periodiek herhaalt, waarbij cybercriminelen een deel van de kosten van het gesprek innen. Maar wat is de “wangiri-truc” en hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt?

De term ‘wangiri’ is afkomstig uit het Swahili en betekent ‘bel en hang op’. De oplichters gebruiken meestal buitenlandse telefoonnummers, met voorvoegsels van landen als Albanië of Ivoorkust. Deze nummers zijn vaak moeilijk te blokkeren, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn en geen oproepen van onbekende nummers te beantwoorden. Als je een gemiste oproep krijgt van een onbekend nummer, is het het beste om deze niet terug te bellen. Je kunt het nummer ook blokkeren op je telefoon om te voorkomen dat ze je nogmaals bellen.

Telefoonnummers met internationale voorvoegsels +803, +806 of +807 hebben een speciale tariefstructuur. De Spaanse Consumentenbond FACUA waarschuwt dat “als een nummer een vreemd of ander voorvoegsel heeft dan dat van Spanje (0034 of +34), je moet wantrouwen”. De Vereniging van Consumenten en Gebruikers OCU adviseert om niet te vertrouwen op “oproepen van verborgen nummers”.

De Guardia Civil geeft in haar waarschuwing aan dat je de gemiste oproep niet moet terugbellen naar een onbekend nummer dat begint met de volgende voorvoegsels: 355: Albanië; 225: Ivoorkust; 233: Ghana; 234: Nigeria.

Als je het slachtoffer bent geworden van deze vorm van fraude, kun je aangifte doen bij de Guardia Civil of bij je telefoonmaatschappij. Hier zijn enkele tips om het slachtoffer te worden van de “wangiri-truc” te voorkomen:

  • Beantwoord geen oproepen van onbekende nummers.
  • Blokkeer onbekende telefoonnummers op je telefoon.
  • Wees voorzichtig met de telefoontjes die je ontvangt.
  • Als je denkt dat je het slachtoffer bent geworden van een fraude, doe dan aangifte bij de Guardia Civil of bij je telefoonmaatschappij.

Andere veelvoorkomende oplichting via de mobiel

De mobiele telefoon is de poort voor oplichters via SMS of telefoontjes die proberen onze gegevens te krijgen. Bovendien zijn oplichting via WhatsApp ook erg populair. In dit gebied zijn er allerlei pogingen tot oplichting die altijd afkomstig zijn van onbekende nummers die gegevens en geld proberen te krijgen. Enkele veelvoorkomende voorbeelden van oplichting via de mobiel:

  • SMS-fraude: Oplichters sturen een SMS met een link of een verzoek om persoonlijke informatie. Als je op de link klikt of de informatie verstrekt, kunnen ze je gegevens gebruiken voor identiteitsdiefstal of andere vormen van fraude.
  • Telefoonfraude: Oplichters bellen je met een verhaal over een noodsituatie of een prijsuitreiking. Ze proberen je geld of andere persoonlijke informatie te ontfutselen.
  • WhatsApp-fraude: Oplichters sturen je een WhatsApp-bericht van een bekende die je om geld vraagt. Als je het geld overmaakt, ben je het kwijt.