Wat gebeurt er met je pensioen als je de loterij wint in Spanje?

Wat gebeurt er met je pensioen als je de loterij wint in Spanje?
Beeld: ai-beeld / redactie

Wat gebeurt er met je pensioen als je de loterij wint in Spanje?

De droom om de loterij te winnen is een fantasie die veel mensen hebben. Het idee dat je in één keer financieel vrij kunt zijn, lijkt aantrekkelijk voor iedereen. Maar wat gebeurt er eigenlijk met je pensioen als je zo’n grote prijs, zoals bij de EuroMillions of de nationale Spaanse loterij, ineens ontvangt?

Een van de belangrijkste vragen die veel ouderen zich stellen bij deelname aan de loterij is: “Verlies ik mijn pensioensuitkering als ik win?” De gedachte dat een onverwachte financiële meevaller hun levensstandaard zou kunnen beïnvloeden, kan zorgen en twijfels met zich meebrengen. Laten we eens kijken naar de feiten.

Een pensioen is het resultaat van jarenlange bijdragen aan de sociale zekerheid. In Spanje heb je recht op een pensioen als je ten minste vijftien jaar hebt bijgedragen. Dit houdt in dat je pensioen een levenslang inkomen is, los van andere inkomsten. Als je de loterij wint, wordt dat gezien als een tijdelijke en uitzonderlijke bron van inkomsten.

Je pensioen blijft gewaarborgd, zelfs wanneer je extra vermogen verwerft door een loterijwinst. Dit biedt gemoedsrust voor degenen die later in hun leven deelnemen aan kansspelen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat het zorgvuldig opgebouwde pensioen verloren gaat door een gelukkige trekking.

Als je de loterij wint, is het belangrijk om je bewust te zijn van de belastingverplichtingen die daarbij komen kijken. De Spaanse belastingdienst heeft specifieke regels over hoe de gewonnen bedragen belast worden.

Het is goed om te weten dat de eerste 40.000 euro belastingvrij zijn! Maar als je meer wint, moet je 20% belasting betalen. Dit geldt voor alle Spaanse loterijen, zoals de Primitiva, Bonoloto, Quiniela en de EuroMillions. Het is belangrijk om deze belasting in gedachten te houden, omdat het je netto-winst uit de loterij flink kan verlagen.