De dood van een Italiaanse surfster en de gevaarlijke aanwezigheid van de naaldvis in de Middellandse Zee

De dood van een Italiaanse surfster en de gevaarlijke aanwezigheid van de naaldvis in de Middellandse Zee
beeld: via canva.com

De recente tragische gebeurtenis waarbij de bekende Italiaanse surfster Giulia Manfrini omkwam door een aanval van een naaldvis in Indonesië, heeft wereldwijd veel opschudding veroorzaakt. Dit voorval heeft niet alleen het gesprek over het gedrag van deze zeewezens aangewakkerd, maar ook de aandacht gevestigd op waar ze nog meer voorkomen, zoals aan de Spaanse kust.

De naaldvis is een soort vis die je liever niet in zee tegenkomt. Hij heeft een lange, smalle bek vol scherpe tanden. De meeste naaldvissen leven in warmere, ondiepe zeeën, maar je kunt ze ook in de Middellandse Zee aantreffen. Deze vissen kunnen wel een meter lang worden en zijn in staat om uit het water te springen met snelheden tot 60 km per uur, vooral ‘s nachts als ze worden aangetrokken door kunstlicht.

De Italiaanse surfster had een onverwachte en bizarre ervaring met een naaldvis tijdens het surfen in Indonesië. In datzelfde land stierf in 2020 ook een jonge visser toen een naaldvis uit het water sprong en hem in de nek raakte. In 2016 raakte een kitesurfer uit Spanje gewond toen een naaldvis plotseling uit het water sprong en hem trof, vlak bij de kust van Alicante.

Het is belangrijk om te begrijpen waarom deze vissoort in de Middellandse Zee bij de kust van Spanje voorkomt. De naaldvis (Spaans: pez aguja) is een efficiënte jager en voedt zich voornamelijk met kleinere vissen zoals ansjovis (Spaans: boquerones). Hierdoor is hij goed aangepast aan het ecosysteem van de Middellandse Zee, die ook steeds warmer begint te worden.

Voor watersporters en zwemmers in de Middellandse Zee is het belangrijk om alert te zijn op de mogelijke aanwezigheid van de naaldvis. Hoewel de kans op een aanval klein is, is het slim om een paar voorzorgsmaatregelen te nemen. Draag beschermende kleding tijdens het sporten, blijf weg uit gebieden waar deze vissen vaak voorkomen en houd een veilige afstand tot onbekende zeedieren. Zo kun je ongelukken voorkomen!