Problematiek rond Lithium mijnen in Extremadura

Problematiek rond Lithium mijnen in Extremadura
beeld: Canva
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MERIDA – In de autonome regio Extremadura is commotie rond het mijnen van Lithium, een metaal dat voornamelijk belangrijk is voor de productie van batterijen. Fernández Vara, president van de regio, ziet veel mogelijkheden in de ontginning, maar wil dat de voordelen naar de regio zelf gaan.

In de autonome regio Extremadura zijn een aantal belangrijke bronnen van het metaal Lithium te vinden. Lithium wordt gebruikt voor de productie van voornamelijk batterijen (van bijvoorbeeld elektrische wagens), en is dus een van de gegeerde grondstoffen van de 21e eeuw. De toekomstige ontginning in Extremadura is echter niet vanzelfsprekend, gezien heel wat partijen zich daar zorgen over maken. De vraag is of dat vooral voordelen of nadelen naar Extremadura zal brengen? 

Volgens Fernández Vara, de president van de regio, zal de ontginning alleen maar voordelen brengen. Hij ziet voor Extremadura een rol weggelegd in de herindustrialisering van Spanje. “We zullen sowieso banden hebben met de wereld van de batterijen, want de projecten liggen op tafel”, verklaarde Vara. “Het Lithium van Extremadura zal de regio niet verlaten, men zal het hier verwerken, zoniet blijft het in de grond zitten”.

Volgens Vara moet de industrie die zich met de verwerking bezig houdt, er een van de 21e eeuw worden. Of met andere woorden, met aandacht voor ecologie, duurzaamheid en digitalisering. Terwijl men vroeger al te vaak de industrie in het Noorden van Spanje baseerde en arbeidskracht in het Zuiden haalde, wil Vara dat beide nu in Extremadura worden gezocht.

Tegenstanders van de ontginning brengen aan dat die erg agressief is voor het milieu. Het tast de natuur drastisch aan en zorgt voor vervuiling en overlast. In 2017 werd de actiegroep Plataforma Salvemos la Montaña opgericht (Laat ons de bergen redden). Die stelt het tot haar doel “de bergen te redden, opdat er geen mijn in open lucht komt die de gezondheid van de inwoners aantast”. Het laatste woord over de ontginning is dus nog niet gevallen.