Zeevonk zorgt voor een zeldzaam spektakel van licht in de zee bij Málaga

Zeevonk zorgt voor een zeldzaam spektakel van licht in de zee bij Málaga
beeld: VOORBEELD
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Bewoners van Rincón de la Victoria en Torre de Benagalbón aan de Costa del Sol staan ​​sinds maandag versteld van een zeldzaam fenomeen. De golven die op de kust breken, kleuren gedurende enkele seconden van wit naar elektrisch blauw. Dit wonderbaarlijke verschijnsel heeft, ondanks de religieuze symboliek van deze periode, niets te maken met een goddelijke ingreep. Het is het werk van de Noctiluca scintillans, een zoöplankton dat beter bekend is als zeevonk. Echter, in Málaga vertoont dit plankton “bijna nooit” deze blauwe kleur.

Een expert waarschuwt dat dit fenomeen, met een hoge waarschijnlijkheid, te wijten is aan een chemisch onevenwicht in het zeewater. Dit onevenwicht kan worden veroorzaakt door lozingen, die niet per se giftig hoeven te zijn, maar die een biochemische reactie teweegbrengen. De recente temperatuurveranderingen kunnen echter ook een rol spelen. 

Dit fenomeen komt doorgaans voor in het voorjaar en de zomer, wanneer de temperaturen stijgen en het weer wisselvallig is. In dit geval kan het te wijten zijn aan een plotselinge stijging van de zeewatertemperatuur.

De Noctiluca scintillans, ook wel bekend als zeevonk, is een plankton dat in alle zeeën ter wereld voorkomt. Echter, niet alle zeevonk-soorten geven licht af. Alleen de soorten die nociferine-moleculen bevatten, stralen licht uit wanneer deze moleculen in contact komen met zuurstof en een enzym. Dit resulteert in een spectaculair visueel effect.

De bioluminescentie van plankton, een fenomeen dat zeker niet ongewoon is aan de kusten van Galicië en vele andere delen van de wereld, trekt veel toeristen die dit lichtspel van dichtbij willen beleven en vastleggen. Zover zal het in de provincie Málaga niet komen, maar zeldzaam en spectaculair om te zien is de zeevonk of in het Spaans ‘Mar de Ardora’.