Nieuwe ‘solo sí es sí’ wet aangenomen in Spanje om seksueel geweld te beoordelen

Nieuwe ‘solo sí es sí’ wet aangenomen in Spanje om seksueel geweld te beoordelen
beeld: 123rf
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – De nieuwe ‘alleen ja is ja’ wet werd in juli 2021 al door de Spaanse ministerraad goedgekeurd maar werd pas op 26 mei 2022 door het parlement aangenomen waarna deze nog als formaliteit naar de Senaat moet gaan. De ‘solo si es si’ wet maakt een eind aan het onderscheid tussen aanranding en seksueel misbruik en brengt de definitie van instemming naar het Wetboek van Strafrecht. Daarnaast zet de wet maatregelen in voor zorg, preventie en herstel van slachtoffers.

Seks zonder instemming zal niet alleen strafbaar worden maar wordt met deze nieuwe wet ook als verkrachting gezien. Dit is een zeer belangrijke stap voor de erkenning van slachtoffers van verkrachtingen. Officieel heet de wet ‘Ley Orgánica de Garantía Intégral de la Libertad Sexual ’ maar deze wordt in de volksmond ‘solo sí es sí’ wet genoemd. De wet werd in het parlement aangenomen door alle politieke partijen behalve de PP (conservatieven) en VOX (extreemrechts) omdat deze twee partijen van mening zijn dat onschuldigen veroordeeld kunnen worden. 

Met deze nieuwe wet en aanpassing in het wetboek van strafrecht zal het verschil tussen misbruik (abuso) en seksuele mishandeling (agresión sexual) weg komen te vallen en zal dit automatisch een celstraf tot 15 jaar opleveren in de ergste gevallen van verkrachting (violación). 

Ook worden de misdrijven straat-pesten, stalking, intimidatie, afpersing, pedofiele misleiding, het verspreiden van seksvideo’s en het opzettelijke infecteren met seksueel overdraagbare aandoeningen geïntroduceerd waar ook straffen voor gegeven kunnen worden na aanpassing van het wetboek van strafrecht (Código Penal).

De aanpassing van de wet volgt zes jaar na de bekende groepsverkrachtingszaak van ‘La Manada’ in Pamplona. Vijf mannen die een 18-jarige vrouw hadden verkracht, werden vrijgesproken van verkrachting omdat het slachtoffer ‘buiten bewustzijn’ was, aldus de rechter. De vrouw was onder invloed van drank en drugs en kon daardoor geen verzet of dwang aantonen. De daders gingen wel jaren de cel in maar kregen een lagere straf voor seksueel misbruik. Dit leidde tot enorme protesten in verschillende Spaanse steden waar mensen opriepen de mannen voor verkrachting te berechten. Het Spaanse Hooggerechtshof deed dit in 2019 alsnog.

Recent schreven we nog dat er een schrikbarende stijging van groepsverkrachtingen is waargenomen in Spanje met vier groepsverkrachtingen in 13 dagen tijd. Later werd dat bijgesteld want na nieuwe informatie die tijdens de politieonderzoeken naar boven is gekomen, blijkt er enige twijfel bestaat over de echtheid van de groepsverkrachting in drie gevallen.

verkrachting
Aantal groepsverkrachtingen in Spanje neemt schrikbarend toe naar vier in 13 dagen tijd (UPDATE)
Het aantal groepsverkrachtingen is schrikbarend aan het toenemen in Spanje waarbij er alleen al de afgelopen twee weken vier groepsverkrachtingen plaatsvonden waarbij vijf vrouwen/meisjes het slachtoffer waren.
icoon2022www.spanjevandaag.com