De afgelopen weken is er een nieuw begrip opgedoken, namelijk ‘toerismofobie’, in het Spaans ‘turismofobia’. De vraag is of er daadwerkelijk een afkeer van toerisme bestaat, vooral na een recente demonstratie onder het mom ‘Canarische Eilanden zijn geen paradijs meer’ in het zuiden van Tenerife. Ondernemers maken zich zorgen over de mogelijke schade die dit kan veroorzaken voor de economie op de Spaanse archipel, die voor een groot deel afhankelijk is van het toerisme, terwijl de activisten zeggen dat ze een andere vorm van toerisme willen.
Tijdens de demonstratie enkele dagen geleden met als motto ‘Canarias ya no es un paraíso. Por un cambio de modelo’ probeerden de organisatoren de aandacht te vestigen op de situatie op het eiland Tenerife die volledig overbelast is, met meer dan 200 vervuilde kustgebieden, lange files over het hele eiland, vernietiging en bezetting van de kuststrook, nieuwe luxe hotels en resorts die deze situatie van overbelasting en milieu verval alleen maar zullen verergeren. Het doel is om de bouw van meer toeristische accommodaties in hotels, appartementen en andere toeristische voorzieningen te verbieden. Volgens de activisten heeft het massatoerisme talloze natuurlijke gebieden op de archipel vernietigd en heeft het geleid tot de degradatie van vele andere gebieden als gevolg van de onhoudbare druk die de jaarlijkse 13 miljoen toeristen op de eilanden uitoefenen.
Bedrijfsorganisaties benadrukken dat kritiek op het huidige toeristische systeem kan leiden tot een aversie tegen toerisme. Dit komt voort uit een grootschalige demonstratie op Tenerife, waarbij maatregelen werden gevraagd ter bescherming van het ecosysteem van de eilanden. Tijdens de bijeenkomst vond er een incident plaats dat zich snel verspreidde op internet. Een video waarin toeristen worden lastiggevallen in het zuiden van Tenerife ging viraal en heeft internationale aandacht gekregen. Het wordt gezien als een negatief imago voor de eilanden die afhankelijk zijn van het toerisme.
De ondernemers praten over ‘toerismofobie’, terwijl de activisten daarentegen beweren dat het gaat om het bevorderen van een ander soort toerisme. In 2001 werd er een toeristisch moratorium goedgekeurd op de Canarische Eilanden. Er werd destijds al gesproken over verzadiging. Twintig jaar later is het aantal accommodaties verdubbeld en het aantal toeristen toegenomen. Het debat wordt nu niet meer in de regeringsgebouwen, maar op straat gevoerd.
Bedrijfsorganisaties blijven echter spreken over ‘manifestaties van toerismofobie’. “We staan voor een probleem dat we nu moeten aanpakken, omdat het zich gemakkelijk verspreidt van Tenerife naar de andere eilanden en 35% van de economie en 40% van de werkgelegenheid in gevaar brengt in een sector die bekend staat om zijn uitmuntendheid en gastvrijheid, internationaal erkend als een geweldige en vriendelijke bestemming”, benadrukt CEOE-Tenerife.