Het verhaal van het meest betwiste ‘verloren eiland’ van Spanje

Het verhaal van het meest betwiste ‘verloren eiland’ van Spanje
beeld: via canva.com

Vandaag is het oude schiereilandje van Sant Martí d’Empúries in Girona weer gewoon deel van het vasteland. Het eilandje is doorheen de geschiedenis heel vaak veroverd en heroverd en vertelt zo in miniatuur het verhaal van de bewogen geschiedenis van het Iberische schiereiland. Een mooie plek voor iedereen met een hart voor de Spaanse geschiedenis.

De Balearen en de Canarische eilanden zijn dan wel de meest bekende Spaanse eilandengroepen, toch liggen ook daar een hele hoop compleet onbekende eilandjes met belangrijke historische waarde. Sommige van die eilanden zijn in het verleden fel betwist. Zo bijvoorbeeld het eiland van Sant Martí d’Empúries aan de Costa Brava.

Vandaag de dag vormt Sant Martí d’Empúries deel van het district Alto Ampurdán in Gironca Catalonië. Tegenwoordig is het deel van het Spaanse vasteland, maar een paar eeuwen geleden was het een klein eilandje, slechts met het vasteland verbonden via een nauwe landengte. Sant Martí d’Empúries vormde het strijdtoneel van een aantal historische veldslagen en werd in de zesde eeuw voor Christus zelfs even door de Grieken veroverd.

Een paar Griekse kolonisten stranden toen op het schiereilandje en vestigden zich op de top van een heuvel. Een paar jaar later verhuisden ze naar het vasteland om een echte kolonie te stichten en lieten ze het schiereiland een paar eeuwen onbewoond achter. Toen het Romeinse imperium rond de 3e eeuw na Christus in verval ging, kwam Sant Martí d’Empúries weer in beeld.

In de 8e eeuw werd het schiereiland door de christenen ingenomen. Ze hadden er zelfs een belangrijk centrum. En ook daar hield het niet op. Met de aankomst van de Moorse bezetter kwam Sant Martí d’Empúries in Arabische handen terecht. Opnieuw niet voor lang, want een paar decennia later zouden de Carolingische troepen van Keizer Karel het schiereiland weer terugveroveren.

In de zestiende eeuw werd Sant Martí d’Empúries minder belangrijk. De hydrografische evoluties maakten het schiereiland ook weer deel van het vasteland. Vandaag de dag kun je er nog het mooie kerkje van San Martin bewonderen dat uit de 16e eeuw stamt, en in een bijzonder decor de tumultueuze geschiedenis van het Iberische schiereiland opsnuiven.

Om bij Sant Martí d’Empúries te komen vanuit Girona moet je via twee wegen reizen: de GI-623 en de AP-7. Het traject kost je ongeveer 45 minuten.