Echtpaar aangehouden met bijna 120 archeologische voorwerpen in Sevilla

Echtpaar aangehouden met bijna 120 archeologische voorwerpen in Sevilla
beeld: Guardia Civil / web
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

De Guardia Civil van Sevilla en Baena heeft een getrouwd stel aangehouden in Baena. Ze worden verdacht van delicten tegen cultureel erfgoed, smokkel en bezit van gestolen goederen. Er zijn in totaal 119 waardevolle archeologische stukken gevonden, waarvan vooral een Romeinse marmeren buste van een vrouw erg kostbaar blijkt.

De afgevaardigde van de Spaanse overheid in Andalusië heeft uitgelegd dat de operatie deel is van een grote internationale operatie die geleid wordt door de Guardia Civil Pandora VII en ondersteund wordt door zowel Europol als Interpol. Er wordt gestreden tegen het onrechtmatig verhandelen van cultureel erfgoed. 

Na uitgebreid onderzoek leerde de politie over een getrouwd stel dat al eerder in aanraking was geweest met de politie. Door verschillende bronnen in de wereld van de kunsthandel te ondervragen bleek dat het koppel heel goed deel zou kunnen zijn van de zwarte markt in culturele erfgoederen. De verdachten leiden een normaal leven zonder veel luxe. De twee handelden op verschillende tijden van de dag om zo ongemerkt mogelijk gestolen goederen op de kunstmarkt te brengen en zo grote winsten te verkrijgen. Na drie maanden observatie werd een opslagloods ontdekt waar verschillende stukken te vinden zouden kunnen zijn. Toen dit eenmaal bevestigd was, werd de loods binnengevallen en werd het koppel gearresteerd. 

Het gaat om heel verschillende stukken zoals sculpturen, architectonische elementen, uitzonderlijke keramiek en verschillende Griekse, Iberoromeinse en exotische Romaanse munten. 

Een van de bijzonderste stukken die gevonden zijn is een buste van een vrouw, gemaakt van marmer. Het is een absoluut uitzonderlijke vondst van een kwaliteit die gevonden kan worden in musea zoals het Louvre of het Capitool. Het werk is gemaakt vroeg in de tweede eeuw. 

Daarnaast is een Korinthisch kapiteel gevonden uit de zevende eeuw van een formaat dat als exceptioneel bestempeld is. Er zijn maar weinig voorbeelden van deze soort. 

Ook is er een aantal munten gevonden van zilver uit de Romeinse republiek van na het jaar 44 voor Christus. Het gaat om een denarie die lijkt op het geld dat Brutus (één van de moordenaars van Caesar) gebruikte om zijn leger mee te betalen in de strijd tegen Octavius. Sommige van de munten zijn extreem zeldzaam.