Canada heeft de afgelopen maand te maken met bosbranden van ongeziene omvang. Die hebben zo’n rookontwikkeling veroorzaakt dat nu ook boven Spanje rook en roetdeeltjes zijn aangekomen. Er zou voorlopig nog geen gevaar zijn voor de volksgezondheid.
In Canada woedden de afgelopen maand honderden bosbranden. In totaal zijn al zo een 7,2 miljoen hectare bos in de as gelegd. 24 keer zo veel is dat dan vorig jaar in heel Spanje in vlammen opging. De situatie is zo ernstig dat men nu zelfs boven de atmosfeer van het Iberische schiereiland sporen van het vuur kan waarnemen. De rook en roetdeeltjes kwamen maandag boven Galicië en Portugal aan na een reis van 7.000 kilometer. Volgens de Spaanse weerdienst AEMET is het uiterst zeldzaam dat de effecten zo ver weg merkbaar zijn.
Vandaag kon men in steden als Vigo een lichte nevel waarnemen in de lucht. Op satellietbeelden is ook duidelijk te zien hoe de rookpluim zich over de Atlantische Oceaan uitstrekt. Aan de Spaanse kant is de concentratie deeltjes echter al erg laag. In contact met de landmassa vervagen ze bovendien. De verplaatsing van dergelijke deeltjes over grote afstanden vindt ook plaats op grote hoogte, tussen de 2 en 8 kilometer. Op die hoogte zijn er hevige winden. Gezondheidsgevolgen zullen er gelukkig dus nog niet meteen zijn in Spanje. Mensen met ademhalingsziekten of longproblemen kunnen het wel moeilijker dan gewoonlijk hebben. Het is aangeraden dat ze geen zware fysieke inspanningen doen en deuren en vensters gesloten houden.
Op dit moment woeden in Canada nog 461 bosbranden. 237 daarvan zijn niet onder controle. De klimaatopwarming werkt extreme temperaturen in de hand en zorgt dus voor meer en meer gevaarlijke situaties. Spanje heeft een honderdtal brandweerprofessionals en andere professionelen naar Canada gestuurd om de plaatselijke troepen te steunen.
Na imaxe do satélite pódese distinguir, ademáis das nubes de tormenta sobre a Península e as brétemas costeiras do Cantábrico, unha banda entrando polo noroeste de #Galicia. Como vemos no modelo CAMS trátase de fume con orixe nos incendios de Canadá.
— MeteoGalicia (@MeteoGalicia) June 25, 2023
🧐https://t.co/8MfeTyhq4h pic.twitter.com/Zm1YSpSIQY