Deze boerderij nabij Madrid is een veilig thuis voor honderden slecht verzorgde dieren

Deze boerderij nabij Madrid is een veilig thuis voor honderden slecht verzorgde dieren
beeld: Santuario Vegan / facebook

In de heuvels rond Madrid huist een bijzonder project. Op een grote boerderij worden ruim 300 dieren opgevangen. Het zijn koeien, varkens, schapen of kippen, allemaal gered van de verwaarlozing of van grote kwekerijen waar ze slecht werden verzorgd. Een voorbeeld van dierenwelzijn in een wereld waar dieren té vaak slecht behandeld worden.

Ooit luisterde Eneko naar het nummer 81.337. Toen het varken in 2012 aankwam bij de Fundación Santuario Vegan kreeg het echter een echte naam. Eneko was toen een week oud. Zijn kenteken werd weggehaald en het dier kreeg een naamplaatje. “Hier zijn ze geen nummer, maar familie”, vertelt één van de oprichters van de organisatie, Laura Luengo. Vandaag de dag leven meer dan 300 dieren van 10 verschillende soorten samen op het landgoed. Allemaal hebben ze één iets gemeen: ze waren slachtoffer van verwaarlozing of mishandeling.

De dieren komen er na ingrijpen van de Guardia Civil die een delict vaststelt en hen in beslag neemt. Terwijl Luengo vertelt geeft ze hen hun ontbijt. Een hoop werk is dat met zo veel dieren. Op de boerderij lopen koeien, stieren, schapen, varkens, everzwijnen, geiten, schapen, paarden, ezels, konijnen, kippen, ganzen, eenden en hanen. Alle dieren lopen los op grote percelen, verdeeld in soorten, leeftijden en volgens hun verschillende fysieke toestand.

Eneko werd gebruikt om jachthonden te trainen, die als ze groot zijn everzwijnen moeten najagen. Hij werd bevrijd en leeft nu gelukkig samen met andere varkens. Barbosa bijvoorbeeld, gered door activisten die zich vastketenden aan het slachthuis van Leganés. Valentina, die op minder dan twee vierkante meter leefde en last had van schurft. Of Baku, geboren in een boerderij in Teruel, waar een paar jongeren hem kochten om het dier dronken te voeren tijdens een feest.

Luengo is al 43 jaar veganist. Ze had altijd al een bijzondere band met dieren. Vanuit de verontwaardiging die ze voelde met zo een wijdverspreid dierenleed besliste ze de opvangboerderij op te richten. Voor haar is de missie duidelijk: “We redden levens, we zijn één familie”. Op deze boerderij is niemand een huisdier. “We bouwen een relatie tussen gelijken op, dit zijn voor mij als kinderen”. Wie benieuwd is naar het werk van de Fundación Santuario Vegan, vind hier meer informatie.