Wel of geen vispedicure met knabbelvisjes tijdens je vakantie in Spanje?

Wel of geen visopedicure met knabellvisjes tijdens je vakantie in Spanje?
Beeld: via canva.com

Wel of geen vispedicure met knabbelvisjes tijdens je vakantie in Spanje?

Knabbelvisjes, ook wel bekend als Garra rufa-vissen, zijn de laatste jaren steeds populairder geworden in de wereld van wellness en schoonheidsbehandelingen. Deze kleine visjes komen oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en worden gebruikt voor een speciale vorm van pedicure waarbij ze dode huidcellen van de voeten eten. Hoewel veel mensen deze behandeling als ontspannend en verfrissend ervaren, zijn er steeds meer vragen over de veiligheid en ethiek van deze praktijk. Dus is de vraag, wel of niet doen en wat zijn de risico’s?

Veel plaatsen in Spaanse toeristengebieden bieden Garra Rufa baden aan. Bij deze baden kunnen klanten hun voeten of handen laten knabbelen door deze kleine karperachtige vissen. De Garra Rufa vissen helpen bij het verwijderen van dode en verdikte huid van de ondergedompelde lichaamsdelen. De behandeling duurt meestal tussen de 15 en 30 minuten en wordt aangeboden als cosmetisch en ontspannend. Het kan ook verlichting bieden bij huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.

Uit een studie uitgevoerd door het Nederlandse RIVM is gebleken dat het risico op infectie bij het gebruik van garra-rufabaden voor gezonde personen met een intacte huid en zonder ernstige ziekten verwaarloosbaar is. Echter, het wordt afgeraden voor mensen met onderliggende aandoeningen of een verminderde weerstand om garra-rufabaden te gebruiken. 

Er is echter wel bezorgdheid geuit over de hygiëne van het water waarin de vissen zich bevinden in deze vispedicure baden en of dit voldoet aan de gezondheidsnormen. Het desinfecteren van het water in deze baden met reguliere methoden zoals chloorverbindingen is niet mogelijk, omdat dit schadelijk zou zijn voor de vissen. Bovendien wordt het water en de vissen niet na elke klant vervangen, wat een risico vormt voor de overdracht van infecties tussen klanten.

Het grootste gezondheidsrisico van deze baden is dus de mogelijke overdracht van infecties. Ziekteverwekkers zoals bacteriën en schimmels kunnen van de ene klant naar de andere worden overgedragen via de vissen en/of het water. Daarnaast bestaat ook het risico dat de vissen dragers zijn van ziekteverwekkers die ze kunnen overdragen op mensen tijdens het knabbelen.

Daarnaast maken sommige experts zich zorgen over het welzijn van de vissen zelf, omdat ze vinden dat deze vorm van pedicure stressvol kan zijn voor de dieren. Ook is er discussie over de effectiviteit van de behandeling, aangezien er geen wetenschappelijk bewijs is dat het daadwerkelijk helpt bij het verbeteren van de gezondheid van de voeten.

Ondanks de populariteit van knabbelvisjes-pedicures, is er twijfel over hun effectiviteit voor huidverzorging. Hoewel de behandeling de huid tijdelijk zachter kan maken, ontbreken wetenschappelijke bewijzen voor langdurige voordelen voor de huidgezondheid. Sommige experts suggereren dat het gevoel van zachtheid na de behandeling eerder te wijten is aan het weken van de voeten in warm water dan aan de activiteit van de vissen zelf.

Ga naar de inhoud